Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szűk kétirányú utcában forgalommal szemben is lehessen parkolni

2012.05.08

Bíró Dávid barátunk javaslata:

Azokon a helyeken, ahol az út (padka) mérete nem teszi lehetővé a megállást mindkét oldalon egyszerre (vagy ha konkretizálni akarjuk, akkor lakó-, pihenő-övezetekben, 30-as zónában), lehessen a forgalommal szemben is parkolni (várakozni) az autóval.

Logikus felvetésnek tűnik, és kiküszöböli az ilyen hatósági akciókat:

http://www.vezess.hu/magazin/uj_birsagolasi_szokas_budapesten/27485/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miskolc

(Tóth Gábor Aurél, 2012.05.25 08:43)

Keskeny utcában mindenki egy oldalon álljon meg! . Viszont van még egy ok, hogy az ember baloldalt parkol.Ott talál helyet és a forgalom oly kicsi, hogy a manőver nem gáz. (Négy-hatsávos úton, nagy sebességű helyen nem próbálnám). Szerintem jó lenne egy olyan szabály, hogy olyan helyen ahol nem megengedett az 50 km/h-nál több, és az út kezelője nem tartotta fontosnak a terelővonal felfestését ott lehessen ezt csinálni. A tábláért meg el lehet sétálni az utca végére( csak először kell). Ez kb. egybevág a (nem) büntetési gyakorlattal is.

Re: Miskolc

(Tom, 2015.07.19 15:46)

Maximum lakó pihenő övezetben, ahol kevesebb mint 30 a megengedett sebesség, de akkor is a forgalommal szemben lévőé minden felelősség akárhogyan is indul el...

6722 Szeged, Nemes takács u.6

(Műhelyi István, 2012.05.24 10:41)

Parkolni csak menetirány szerinti jobb oldalon lehessen továbbra is, és aki nem így parkol, azt szigorúan büntessék!

Re: 6722 Szeged, Nemes takács u.6

(Dávid, 2012.06.27 15:31)

Kedves István!

Pontosan miért is? Van erre ésszerű érv, vagy csak a hatályos KRESZ-ből hivatkozol?

Támogatom!

(Tom, 2015.07.19 15:44)

Túl sok a szabályokra nagy ívben tevő, és túl sok aki nem tesz rájuk, csak szimplán tudatlan!!!

Sokkal gyakrabban kellene büntetni!

Ja...

(Tom, 2015.07.19 15:42)

Azért nem jo, mert ha egy teherautó mögé beáll a tisztelt író, örülhet a kedves párja majd egy negyed vagy fél frontális ütközésnek, ami 30-40nél nem akkora örömteli dolog. A szemből jövő meg nem köteles elsőbbséget adni a parkolásból elindulni kívánónak. Elég sok egyértelmű és logikus szabály kellene felborogatni emiatt az egy dolog miatt. Nagyon kemény dolog a következő utcánál megfordulni és visszamenni a parkoló helyre? Meg aki egy kétirányú forgalmú úton y-ban nem tud megfordulni...ha meg nincs hozzá hely, akkor megállni se.

Nem szabad

(Garfield, 2013.10.04 21:07)

Miért nem szabad kétirányú utcában bal oldalon parkolni? Azért, mert ott szembe jönnek. Ami lehet, hogy a beálláskor nem gáz, mert látod a forgalmat. Utána viszont annál inkább. A kormány a bal oldalon van, a visszapillantó tükrök pedig hátrafelé néznek. Tegyük fel, hogy összefüggő kocsisor parkol azon az oldalon. Amikor ki akarsz állni, semmit nem látsz abból, hogy mi is van előtted, ki jön szembe. Megállni csak akkor tudsz, amikor már elállod az egész sávot. Aki szabályosan jön, az csak azt fogja látni, hogy egyszer csak szembe jön vele egy autó eleje. Kerékpárosként nem egy nagy öröm az ilyen meglepetés...

hülyeség

(xaba99, 2012.05.22 15:43)

szűk, kétirányú utcákban most is így parkolnak.
káosz van, amikor az ember reggel megy át az utcán, minden irányból dugják ki ész nélkül az elinduló autók az orrukat.
ráadásul szűk kétirányú utcában rendre elkövetik azt a szabálytalanságot is, hogy az úttest közepéig/felezővanlig nem hagynak 2,5 méternyi helyet.
azon kívül akkor át kell írni a kresz azon részeit is, hogy mikor mehetsz át az szembesávba...

Re: hülyeség

(Dávid, 2012.06.27 15:37)

Xaba, remélem ezekben az utcákban most is az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedsz.
Egy "orrkidugás" helyett (demagógia, bár már jártam így) egy kisgyerek is kiléphet az autók közül.

A másik, hogy "szabályosan" parkolva is el tud némelyik indulni körülnézés nélkül, de ugye erre van a KRESZ "elsőbbségadás" fejezete.

ott

(PL, 2012.05.22 21:38)

A szembe parkolóval az is gond, hogy a tompított fényszóró elvakítja a szembejövőt! Az asszimetrikus lámpa jobbra fel világít.

Nem támogatom e miatt a forgalommal szemben parkolást.

Igen

(Solomon, 2012.05.23 01:30)

@PL: Tompított fényszóró városban?! Éjszaka nem akkor kell elindulni a parkolóból, amikor szembe is jönnek...

@xaba99: Miért kéne átírni? Ha nincs záróvonal, akkor át szabad menni, és ez jól is van így.

Egyébként jelenleg a bal oldalon parkolni kétirányú utcában nem szabad, de nem is tilos. Rendőrönként, kapitányságonként változik, büntetnek-e érte.

Re: ott

(Dávid, 2012.06.27 15:34)

A fényszóróval jogos, amit mondasz, elvben elvakíthatja (bár, hány olyannal találkozom az utakon, akinek a rossz beállítás miatt pont a szemembe süt a lámpája....).
Pont ezért az a javaslat, hogy a kis forgalmú, forgalomcsillapított, sebességkorlátozott területeken lehessen ezt megtenni, ahol látod is, ha jönnek...

És bizony, nagyobb körültekintéssel kell elindulni, de ugyanígy ahogy egy "jobbkormányossal" ha sazbályosan parkolsz.

Debrecen

(Laci, 2012.05.23 21:54)

Ha egy autó áthajt a szembejövő sávba és leparkol, akkor a vezetője honnan tudja, hogy abból az irányból hány várakozni tilos, vagy megálni tilos tábla van kitéve? Netán elsétál a következő kereszteződésig, hogy megszakértse? Na ezért tilos.

Re: Debrecen

(Seat, 2012.05.29 20:29)

"vezetője honnan tudja, hogy abból az irányból hány várakozni tilos, vagy megálni tilos tábla van kitéve?"

pl. az utcában lakik és tudja, és pl. csak az egyik oldalon lehet fizikailag parkolni.....

Javaslatom: alapból lehessen szemben parkolni, és a kivételként legyenek felsorolva, amikor nem: záróvonal, erre vonatkozó tábla, stb.

Re: Debrecen

(hűha de nem, 2012.06.25 15:49)

Természetesen akkor nem. De ha a szembejövő oldalról is egyértelműen látható, hogy ott parkolásra kijelölt rész van (no nem parkoló autók, mert azok is lehetnek akár szabálytalanok is, hanem pl. útburkolati jelekből következően), akkor lehetne engedni.

Hollád

(Farkas Jánosné, 2012.06.21 21:29)

Mikor növünk fel végre a közlekedéshez, mint feladathoz?Miért várunk mindenre külön szájbarágó jelzést.
Szerintem Párizsban kevesebb tábla van, mint pl.Veszprémben.Mégis okosan és rugalmasan közlekednek.Például, miért nem lehet egy körforgalom egyenrangú kereszteződés? Akkor semmiféle tábla nem kéne és mégis egyértelmű volna.
Az az érzésem, hogy nem is hagyják, hogy felnőjünk a korszerű közlekedéshez, mert így bárgyú módon kiskorúként kezelnek minden közlekedőt.Viszont felnőtt módjára büntetnek mindent és ebbe a batarthatatlan, bugyuta jelzések is ludasak!

Kéretik egyszerüsíteni, pontosítani az összes jelzést! Olcsóbb is szebb is élhetőbb is.

Szentendre

(Markó István, 2012.06.19 22:24)

Városunkban borzasztó állapotban vannak az utak. Van, ahol az egyik oldal nem is járható, csak parkolásra alkalmas. (Otelló u.) Kicsi a forgalom, az út kb 6 m széles,az egyik oldalon sok ház van, a másikon igen kevés.
A gyakorlat, hogy a rossz minőségű, a sok házhoz közeleső sávban parkolnak a kocsik, néha menetirányban szemben is. Megfordulni, helyes irányban beállni kb 1 km kerülő lenne. Senkit nem zavar. Csak néha a "büntetőket".
Szerintem ilyen esetben meg kellene engedni.