Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EU-s szabály a személyautók felszerelésére

2012.05.08

A módosító javaslat (amivel egy ügyes magyar EU-politikus még nemzetközi hírnevet is szerezhetne): indítványozzuk egy egységes EU-szabványcsomag létrehozását a kötelező gépjármű-tartozékok körére, hullazsáktól EÜ-dobozon át mentőmellényig.

Kontra Tibor barátunk felvetése hozta az inspirációt:

"Sokáig csendben voltam, de a mentődoboz körüli felhajtást, már én sem bírom ki szó nélkül. Hat éve használom, a jelenlegi autómat, amit használtan vettem. Bele néztem az elsősegély dobozába és hiányos volt. Rögtön, ki is cseréltem a vétel után. Aztán, pár éve is volt a rendőröknek egy pénzbeszedő kampányuk, akkor megint ki kellett cserélnem, mert lejárt a dobozom. A "rend őrei" újból szívatnak minket és megint követelik az érvényes mentőládákat. Megint eldobom a teljesen jó mentőládámat és próbálok újat beszerezni, de nem tudok. Még úgy sem, hogy a feleségem gyógyszertárban dolgozik. De ha onnan töltöm fel szabályosra a dobozomat, 4-5000Ft-ig meg sem állok. Mekkorát kamuzott Garamvölgyi L. az ellenőrzésekkel kapcsolatban...? Szerinte, ők csak a múltkori ellenőrzés hadjárattal, összesen 84 ember ellen léptek fel, akiknek lejárt a doboza. Na, ehhez képest, országos hiányt csináltak az elsősegély csomagokból. Átmenetileg kaptunk egy kis ultimátumot, de határozatlan időtartammal.

Ez nem korrekt a részükről (mikor voltak azok??) A határozatlan időnek, ugyanis még a jóhiszemű autósok sem tudnak megfelelni. Aztán itt jön a legnagyobb disznóság. Az intézkedés során a rendőr felbonthatja a dobozt és meggyőződhet annak tartalmáról. A doboz érvényességét a leghamarabb lejáró cikk szavatosság fogja eldönteni, ami lehet, hogy nem fog megegyezni a doboz külsején feltüntetett érvényességi idővel. De akkor már mindegy, mert benyeltük a büntetést.
De van itt még probléma. Európában és Magyarországon is sok gyártó készít elsősegélynyújtó csomagokat. A tartalmuk általában, közel hasonló, de két doboz sem egyezik!!! Erre figyeljünk! Sőt, ami a legérdekesebb, hogy végképp nem fog egyezni a rendőrök által, hivatkozási alapnak használt, 6/1990 (IV.12)-es KÖHÉM rendeletben felsoroltakkal!!! A KÖHÉM-es rendelet a háromszögletű kendőt is előírja (2db), valamint 1db higiénikus arcmaszkot lélegeztetéshez és 1db gumis rögzítésű sebészeti szájmaszkot is!! Na, ezzel tuti, hogy megcsúszunk. 
Tehát, ha veszünk egy gyári mentődobozt, melynek az érvényessége három év, azzal már meg is buktunk.
Ugyanis az Európa Unióban nincs egységes szabályzás az elsősegélynyújtó felszerelések tartalmára. Ami aztán, kis eltérésekkel, de országonként eltérő lehet! Itt a bukta. Mi van ha a KÖHÉM rendelet szerint, kiegészítem a csomagomat?
Talán elfogadja a rendőr... Maximum, keres más fogást. Arra viszont gondolni sem merek, hogy kimegyek ezzel a mentődobozzal külföldre, -mondjuk Szerbiába- és ott állít meg egy szintén jóindulatú rendőr.. Ha az Ő "nemzeti" szabványuk eltér a mienktől, akkor nekünk végünk van. Ők még követelnék az autóban utazó,  utasok számával megegyező hullazsákot is. Hogy fér ennyi minden, abba a kis dobozba...??  :))
Szóval,sürgősen szükségünk lenne, egy egységes, uniós törvényre.
Valamint, kezdeményezni egy még felsőbb szerv által, a hatósági autók ellenőrzését is, ne csak nálunk legyen új cucc, náluk meg 83-as segélycsomag, az új Focus-ban! Röhej..."
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1221 Budapest, Csipkebogyó u. 23.

(Simon András, 2013.01.31 11:50)

T. Uraim!
A 8 éves Audi A4 tip. autómban a hátsó ülések lehajtható könyöklőjében helyezte el az autóhoz mit sem értő bugyuta német tervező az elsősegély csomagot. Ez persze nem a MSz-nak megfelelő durung doboz, hanem egy zippzáras, ügyes tasak. Tartalma nem igen tér el a magyar dobozétól. A közelmúltban lezajlott eü-doboz őrület során vettem egy magyar szabványnak megfelelő dobozt, és tartalmával lecseréltem ill. kiegészítettem az eredetit. (Itt kérdezem meg, hogy a steril csomagolású géz, pólya stb. mitől veszti el használati értékét? - nem beszélve az ollóról és a biztosító tűről). Egy közúti ellenőrzés során persze, hogy kérte a rendőr az eü. doboz bemutatását. Amint az várható volt, belekötött abba, hogy nem a szabvány doboz van a kocsiban. Megmutattam a dobozról átragasztott szavatossági cetlit, és az egyes benne lévők dátumát, de ez láthatóan nem győzte meg. Becsületére legyen mondva nem büntetett, felszólított az eü. doboz beszerzésére (esetemben az eredeti német tasak tartalmának visszarakására a durung magyar dobozba és annak elhelyezésére a kocsiban). Röhej!
Mi, magyarok, akik igyekszünk Európához tartozónak látszani okoskodunk egy jóval fejlettebb közlekedéskultúrával rendelkező országból származó logikus, praktikus megoldással? Azon fog múlni egy baleset során nyújtott elsősegély sikere, hogy honnan veszem elő a lejárt szavatosságú ollót a géz elvágásához?

Miskolc

(Tóth Gábor Aurél, 2012.05.25 09:07)

Azt a vackot utoljára a 80-as években használtuk, amikor a faterral a garázsban bénáztunk, és az öreg jól szétvágta az ujját! Amúgy csak egy lom a puttonyban, szerencsére jól befér a pótkerék belsejébe és legalább a felnikulcs nem zúzza le az izzókészletet.... de tök fölösleges. Viszont! Ha éjszaka ott kell hagyni az autót és a mantschaft libasorban ballag az éjszakai országúton, jó lenne az elsőn meg az utolsón kukásmellény. Abból kettő kéne egy autóba. Csak 300 FT /db és nem jár le!

Re: Miskolc

(Eperjesi János, 2012.08.19 17:11)

Az egész megint pénzbeszedésről szól!!!
Egyszerű, szabványosítani az eü dobozt, a rendőr köteles legyen elfogadni a lezárt dobozon jelzett dátumot /ne bonthassa fel/, a tartalma ésszerűen legyen feltöltve. Én 1975- óta vezetek, egyszer használtam. Akkor is csak a jódpárnát, mert a mentősök PERCEK ALATT / pedig csak Nysa-val jártak / kiértek!!!! Az újra élesztést hagyjuk, mert szerintem a gépkocsi vezetők Kb. 70%-a nem tudja hogyan kell, akkor minek a maszk? Műtős maszk meg pláne!

2030 Érd

(Hollósi Béla, 2012.05.16 17:11)

A fentiekkel teljesen egyetértek, erről én is hasonló véleményt írtam már korábban. Most mást vetnék fel. végre hoznak egy olyan törvényt, hogy ha kicsit előbb viszem vizsgára a kocsit, az új érvényesség az eredeti időponttól hosszabbodik, teljesen logikusan. Javaslom ugyanezt a módszert alkalmazni a jogosítvány eü. meghosszabbítása esetén is . Indoka: pl. engem a körzeti orvos beutalt a különböző szakorvosokhoz (szemészet, labor, neurológia), amelyekhez az ő véleménye szerint városunkban hosszabb előjegyzési idővel lehet bekerülni. Ezért kb. 2hónappal előbb be is jelentkeztem, de szerencsére kb. 1héten belül lezajlottak jó eredménnyel a vizsgálatok. Így minden rendben van, csak a jogsim lejárati ideje lett az előírt 3 évvel szemben 2 hónappal rövidebb (ami még a fizetendő díjakat tekintve sem mindegy). Gondolom ezt is meg lehetne oldani, mint a műszaki vizsgánál.