Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2017. 17. hét (2017. 04. 24. - 2017. 4. 30.)

2017.04.27

2017 április 24 - A kínai autó, amelyet 2019-től Németországban gyártanak

Sanghaji Autószalonon leplezték le a Borgward BXi7 elnevezésű, hálózatról tölthető hibrid hajtással rendelkező szabadidő-autót, amellyel kapcsolatban még az a hír, hogy ezt a modellt az európai piac számára a névadó márkának egykor otthont adó Bréma városában felépítésre kerülő üzemben fogják összeszerelni.

kinai.jpg

A BX7-es modell megjelenését kék kiegészítőkkel és gyémántmintás hűtőráccsal alakítják át az akkumulátoros-elektromos változat kedvéért, a töltőnyílás-fedél alatt, a bal hátsó sárvédőn helyezik el a kétféle elektromos csatlakozást (normál/villámtöltés).

Bővebben 


2017 április 25 - Teljesen kiégett egy Tesla Model X, de nem ez volt benne a legrosszabb

Az egyik Model X kínai tulajdonosa 290 millió forintnak megfelelő összeget követel a Teslától, mert mint mondja, majdnem bent égtek az autóban. Jelenleg is zajlik a vizsgálat annak a balesetnek a kapcsán, ami még februárban történt Kína Kanton nevű városában. A Model X egy másik autóval karambolozott az autópályán, a kocsi tulajdonosa és barátja – akik a hátsó ülésen ültek – azonban nem tudtak kiszállni a kocsiból.

kiegettt.jpg

Az Electrec beszámolója szerint a hátsó ajtó nem nyílt ki, az autó viszont idő közben kigyulladt. Végül az első ajtón keresztül sikerült elhagyniuk az autót, de nem úszták meg sérülés nélkül a dolgot. Nem sokkal később úgy döntöttek, 1 millió dollárra (kb. 290 millió forint) perlik a céget.

Bővebben 


2017 április 25 - Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is. 2017-ben több mint ötezer, 135 kW maximális teljesítményű Supercharger gyorstöltőt telepít globálisan a Tesla, így azok száma meghaladja majd a 10 ezer darabot.

A Superchargerek mellett bővítik a nyilvános töltőhálózatot is, a 15 ezer töltőpontnak köszönhetően több mint 25 ezer helyen tudnak majd áramot vételezni az elektromos járművek tulajdonosai.

tesla.jpg

A Tesla bővítésének van hazai vonatkozása is, ugyanis a cég honlapján elérhető térképen feltüntettek egy hazai helyszínt is. A tervek szerint 2017 végén már üzemelni fog az első Tesla Supercharger Győrben.

Bővebben


2017 április 25 - Itt az első tömeggyártású japán elektromos autó

Már a látványa brutális: senki nem gondolhatja, hogy az ilyen elektromos autó csupán mutatós játékszer lehetne. A Green Lord Motors (GLM) mutatta be Tokióban a G4 luxusszedánt. Az elektromos meghajtáson kívül már csak azért is érdekes a high-tech barátainak az autó, mert a gyártó céget részben a Sony korábbi vezérigazgatója, Nobuyuki Idei alapította. A G4-es 248 mérföld (közel 400 km) hatótávolságra és 155 mérföld (mintegy 250 km) per óra sebességre képes.

glm.jpg

Bővebben 

2017 április 26 - 640+ km-es hatótávval verné a Teslát egy nagy visszatérő

A tervek szerint augusztus közepén mutathatják be a Fisker első modelljét, ami bőven verné a Tesla legjobb teljesítményre képes autóját is. Jelen pillanatban nincs olyan szériagyártásban kapható elektromos autó, ami képes lenne (hatótávolság tekintetében) legyőzni a Tesla Model S 100D-t. Elon Musk autója 536 km-t tud megtenni egyetlen feltöltéssel, amivel az egyébként igen sok autót fevonultató lista élére került. A tervek szerint azonban még ez a teljesítmény is eltörpül majd az augusztusban érkező EMotion modell mellett.

fisker.jpg

Henrik Fisker dán dizájner a napokban Twitteren jelentette be, hogy elkészült a korábban már beharangozott új autója, amit egyértelműen a Tesla eddigi legjobb autója riválisának szán. Az augusztus 17-én érkező autóról egyelőre nem sokat tudni, Fisker csak egy képet osztott meg róla, emellett viszont elhintett egy fontos infót is: 400+ mérföldes hatótávja lesz majd a kocsinak, ami több mint 640 kilométert teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel. Mindezt az előzetes információk szerint a saját fejlesztésű akkumulátorokkal érnék el, amihez grafént használnának.

Bővebben 


2017 április 30 - Temetik a dízelautókat, de lehet, hogy bánni fogjuk

A dízelbotrány még élénken él az autóvásárlók memóriájában, de nemcsak emiatt várható, hogy 2030-ra az új kisautók közül már egyik sem gázolajjal működik majd. Az autógyártók továbbra is milliárdokat fektetnek a technológiába, csak a Boschnál 50 ezer állás függ ettől.

Minden harmadik dízelautó-tulajdonos benzines autóra váltana következő vásárlásakor a Forsa piackutató intézet felmérése szerint.

A dízelbotrány nem maradt következmények nélkül: a fenti véleményt megfogalmazó autósok a dízelmotorok koromkibocsátása és használatuk lehetséges korlátozása miatt váltanának. Az elektromos autók azonban még nem képviselnek reális alternatívát az átlagos vásárlók számára a csekély hatótáv és a támogatással együtt is magas beszerzési költség miatt.

Bővebben