Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2017. 16. hét (2017. 04. 17. - 2017. 4. 23.)

2017.04.20

2017 április 18 - Kína több elektromos autót akar, de csökkenti a támogatást

Önfenntartóvá tennék a gyártást, 2020-ra jóval több lehet az elektromos autó. Most pénteken mutatják be az új modelleket és terveket Kínában. Kína csökkenteni akarja az elektromos autógyártás támogatását. Ezzel az a célja, hogy lassan önfenntartóvá váljanak az autócégek.

A támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években jelentősen emelkedett az elektromos autók iránti kereslet. De még így is nagyon kevésnek számít a jelenlegi mennyiség. Eddig 28 millió eladott járműből 2 százalék volt elektromos.

Bővebben 

2017 április 18 - A Toyota Prius lett az év legzöldebbike

Immár sorozatban a második éve nyeri el a Toyota egy modellje a rangos World Green Car címet: az e hónaptól már a hazai márkakereskedésekben is elérhető Prius Plug-in Hybrid modellt egy olyan listáról választotta ki a neves nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, amelyen 12 új világszerte forgalmazott zöld autó szerepelt.

toyota.jpg

A New Yorki Nemzetközi Autókiállításon került bejelentésre, hogy a rangos World Green Car szakmai elismerés idei díjazottja a Toyota Prius Plug-in Hybrid. Ez már zsinórban a második év, hogy a világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a környezetbarát hibrid és hidrogén üzemanyagcellás autóiról ismert Toyota szerezte meg a World Green Car címet: tavaly a Toyota Mirai volt a nyertes.

Bővebben 

2017 április 19 - A Volkswagen első elektromos SUV tanulmánya

Avantgárd elektromos járművekkel jelenik meg a közeljövőben a piacon a Volkswagen. Crossover tanulmánya a Sanghaji Autókiállítás keretében tartott világpremierjével a Volkswagen e hónapban az elektromos mobilitás további fontos szereplőjére kínál kitekintést.

A tanulmány a márka első elektromos hajtásrendszerű Crossover Utility Vehicle (CUV) modellje, amely egyszerre négyajtós kupé és Sport Utility Vehicle (SUV).

vw.jpg

Az I.D. (Párizs, 2016) és az I.D. BUZZ (Detroit, 2017) premierjét követően az új koncepciómodell immár az I.D. család harmadik progresszív tagjaként képviseli a nulla károsanyag-kibocsátású jármű (Zero Emission Vehicle) új generációját, nagy hatótávval és karizmatikus e-mobilitás dizájnnal. Minden I.D. modell utastere újszerű világával csábít, amelynek kialakítása, variálhatósága, méretei és kényelme már átível a kategória határain.

Bővebben 

2017 április 19 - Ilyennek képzeli az elektromos szabadidő-autóját a VW

Szűk egy évtizeden belül már évi egymillió újenergiás autót kíván értékesíteni a Volkswagen márka, és nagyon készülnek már az általuk 2020-ra jelzett fordulópontra. A dolgok jelenlegi állása szerint ekkorra jelentősen csökken az akkumulátorok költsége, így a mainál versenyképesebb termékek lesznek a plug-in hibridek és az elektromos autók. Külön almárkát is létrehoznak az ilyen autók számára, a Sanghaji Autószalonon leleplezett I.D. Crozz a harmadik autó a sorban a kompakt autó és az egyterű után.

Annyiból nem új az ötlet, hogy gyakorlatilag a Škoda Vision E átmárkázott változatáról van szó, hiszen itt is ugyanaz a 302 lóerő rendszerteljesítményű elektromos hajtás jut szerephez, ugyanúgy szabadidő-kupé a karosszéria, és a 83 kWh kapacitású lítium-ion teleppel akár 500 km is lehet a hatótávolság. Fejlett robotautó-technológia is van az I.D. Crozz tanulmány fedélzetén, négy lézeres letapogatót helyeztek el a tető négy sarkában, de ezek csak akkor bújnak elő, ha a sofőr átadja az irányítást az elektronikának, egyébként radarok és kamerák figyelik a környezetet állandóan.

Bővebben 

2017 április 20 - Leszedik a zöld rendszámot az egyik leginkább zöld járműről nálunk

Mostanában számos szép terv született az elektromos autók elterjesztésének támogatására, de úgy tűnik, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik: az előre nem látható, nem egyszer bürokratikus akadályok miatt még a jól kigondolt programok is félrecsúszhatnak.

twizzy.jpg

Legalábbis ezt állítja egy hazai, vállalkozó kedvű autókereskedő, Lendvai Róbert, aki még tavaly gondolt egy merészet, és itthon elsők között vágott bele elektromos autók kölcsönzésének üzletébe. Környezetbarát bérflottájába – BMW i3-asok mellett – vagy 30 Renault Twizy márkájú e-járgányt is csatasorba állított, azzal a számítással, hogy elektromos autó lévén, arra biztosan buknak majd a Budapest látványosságait mobilan bejárni akaró turisták.

Bővebben 

2017 április 21 - Alumínium óriás-SUV csatlakozik az elektromos megaautóhoz

A kínai Nio startup EP9-es villanymotoros megaautójával kezdett, amivel rögtön hírnevet szerzett magának. Azonban azzal is tisztában van a cég, hogy egy ilyen kocsival nem lehet pénzt keresni, erre a célra szolgál a Sanghaji Autószalonon bemutatott ES8-as nevű, óriási méretű szabadidő-autó.

oriassuv.jpg

Teljesen alumínium a karosszéria és a felfüggesztés elemei is könnyűfémből készülnek, légrugózás gondoskodik a megfelelő komfortról. A teljes hossz 497 centi, a tengelytávolság 299 centi, ezen túl más méretadatokat még nem közöltek. Az utastérről is csak egy fénykép van, ezen képernyőkkel teli, fekete-fehér színvilágot használó műszerfalat látunk, egyébként 2-3-2 az üléselrendezés.

Bővebben 


2017 április 21 - Gyászos hír, vagy sem, de egyre több elektromos Porsche jöhet

A libabőröztető boxerhangot a jövőben egyre ritkábban lehet majd hallani, avagy támadnak a zuffenhauseni elektronok. A Porsche-eladások mostanság nagyon pörögnek, ugyanis a gyártó szinte mindegyik modellje igazi kasszasiker, még akkor is, ha például egyes modellek esetében 6 henger helyett már csak 4 hengert kapunk. Ezenkívül egyre inkább előtérbe kerülnek a gyártó hazánkban akár zöld rendszámmal is ellátható plug-in hibrid modelljei, és ez még csak a kezdet, ami a gyártó "bezöldülését" illeti.

villporsche.jpg

Nyílt titok, hogy a német vállalat 2019-ben dobja piacra a már tisztán elektromos meghajtású Mission E-t, mely 500 kilométeres hatótávolságú és 600 lóerős Tesla riválisból évente mintegy 20 ezer példányt szeretnének eladni. Oliver Blume, a cég egyik vezetője a most zajló Shanghai Auto Show keretein belül ezenkívül arról is beszélt, hogy a Porsche a Mission E-t követően várhatóan további elektromos autókkal is elő fog rukkolni.

Bővebben