Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2017. 6. hét (2017. 2. 6.- 2017. 2. 12.)

2017.02.09

2017 február 7 - Történelmet írhatnak idén az elektromos autók, és ennek ön is részese lehet

Az elektromos autók (EV) történetében még soha nem fordult elő, hogy egy hónap alatt 100 ezernél több autót adjanak el. Decemberben ez is bekövetkezett, idén pedig elérheti a lélektani határt az elektromos autók piaca.

vill.jpgAz elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára sikerült eljutnunk oda, hogy az elektromos autók egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a belső égésű motorral szerelt autók számára. A népszerűségükhöz a klímaváltozás ténye is jelentősen hozzájárult, ennek köszönhetően pedig mára olyan fontos döntésekig jutottunk el, mint amit 2016-ban Norvégiában és Németországban hoztak meg. Norvégia a tervek szerint 2025-től, a németek pedig 2030-tól tiltják be a benzin- és dízelüzemű autók árusítását.

A két időpont minden bizonnyal óriási változást hoz majd a közlekedésben, és végre megtörténhet az autóiparban 100+ éve várt evolúciós változás is, ami a belső égésű motorral szerelt autók nyugdíjazásához vezet majd. Jelenleg azonban még ezek a kocsik uralják az autópiacot – hogy mennyire, azt nemrég egy infografikán is megnézhettük. Idén azonban egy komoly mérföldkőhöz érkezhetnek el az elektromos autókat gyártó cégek.

Bővebben 


2017 február 10 - E-autó töltőállomást adtak át a budapesti repülőtéren

Elektromos autó villámtöltőt adott át a Budapest Airport és a Főtaxi. A taxitársaság arra számít, hogy flottájában a jövőben egyre nő majd az elektromos autók aránya. A berendezést kormányzati támogatás nélkül telepítették és üzemeltetik.

A magyar kormány tavaly elkötelezte magát az elektromobilitás mellett. Ennek megfelelően a Jedlik Ányos Terv megvalósításának kiemelt eleme az a 1,25 milliárd forintos pályázati keret, amelyre a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések pályázhatnak, amennyiben elektromos töltőállomásokat szeretnének létesíteni. Az önkormányzatokon túl azonban a környezetvédelem mellett elkötelezett vállalkozások is sokat tesznek a zöldüzemanyag használat népszerűsítése érdekében. A bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi láncok közül több is adott már át ingyenesen használható elektromos töltőállomásokat a közelmúltban.

Bővebben 


2017 február 9 - Ma már a gyerekek is elektromos autóról álmodnak – erről legalább is biztosan

Az angol háromkerekűiről ismert Morgan, most bemutatta junior változatát autójának. Ráadásul elektromos kivitelben. Az EV3 Juniort hat éves kortól ajánlják és a sebessége maximálisan 16 km/h. A vörös, zöld, és sárga színekben is kapható nem is annyira apróságot egy darab elektromos motor hajtja, amelynek akksiját 4 óra teljesen feltölteni.

morgn.jpg

Az ára több, mint 8000 ezer dollár, úgyhogy azért nem lesznek tele a mellék utcák ilyen EV3 Juniorokkal. A tavaly bemutatott felnőtt elektromos Morgan EV3-ra sem lehet panasza vevőinek, mert a 20 kWh-s akkumulátorcsomag 240 km-re elegendő töltést biztosít a csupán 500 kg-os kocsinak.

Bővebben 


2017 február 6 - 3 millió forintos lakossági támogatást adnak a Teslára

Kanada egyik tartományában, Ontarióban (ide tartozik Toronto is) új e-autó szabályozást vezettek be. Ennek részeként akár 14 ezer kanadai dollárnyi kedvezményt (~3 millió forint) is kaphatnak az elektromos autót vásárlók.

tesla24.jpg

A támogatás a Tesla valamennyi modelljére is vonatkozik, mivel a 150 ezer dollárnál drágább autókat is belevették a programba. Korábban csak 3 ezer dollár volt a kedvezmény, és legfeljebb 150 ezer dolláros autók után járt a kedvezmény

Bővebben 


2017 február 8 - Megváltoztatnák a bringás KRESZ-t. Mit mond a szakértő?

A közlekedési szabályok megváltoztatásával javítaná a kerékpáros közlekedést a Magyar Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület. A két szervezet a múlt héten egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, de javaslataikat részletesen elolvashatjuk a Kerékpárosklub honlapján is. Azért vették elő most a témát, mert miközben Budapest belvárosában, húsz év alatt megtízszereződött a kerékpárral közlekedők száma és milliárdokat kapunk az Európai Uniótól kerékpáros fejlesztésekre, a szabályok nem minden elemükben igazodnak a megváltozott helyzethez.

vill-bringa.jpg

A kötelező kerékpárút-használat problémája nem csak a KRESZ kérdése, ugyanígy a tervezők felelőssége is. A közlekedési igények változása is egyre sürgetőbbé teszi a helyzet megoldását: a nagy sebességgel haladó sportolók mellett az egyre népszerűbb, gyors, elektromos biciklik is másfajta infrastruktúrát követelnek meg, nem beszélve a nagyobb méretű teherhordó kerékpárokról is, melyekből egyre többen látni magyar utakon is. Amíg viszont nem épülnek megfelelő kerékpáros létesítmények és az elavultakat sem cserélik le, addig legalább felmentést kéne adni a használatuk alól.

Bővebben 


2017 február 7 - Az állami támogatás növelte az érdeklődést az elektromos autók iránt

Újabb lendületet adott a zöld rendszámú flották bővítésének a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, elektromos autók beszerzését támogató pályázat - állapították meg az Arval flottakezelő szakértői. Úgy vélik, a növekedésben szerepet játszik a pénzügyi konstrukciók változatossága is. Az alacsony üzemeltetési költségek és a kedvező fogyasztás, valamint az egyéb kedvezmények - például az ingyenes parkolás - egyre többek számára teszik megfontolandóvá az elektromos jármű beszerzését.

ngm.jpg

Bővebben 


2017 február 7 - Mostantól itt is lehet elektromos autót tölteni

Idén országszerte 60 Príma élelmiszerüzlet használ teljes egészében megújuló energiaforrásból származó áramot, az MVM Partner Zrt. és a CBA Kereskedelmi Kft. által kötött stratégiai együttműködés eredményeképpen. A megállapodás részeként szerda délelőtt átadták az első közös e-töltőállomást Budapesten. 

Szerda délelőtt tartott sajtótájákoztatót Lázár Vilmos, a CBA elnöke és Szentirmai Tamás, az MVM Partner Zrt. értékesítési igazgatója, az újpesti metró végállomásánál lévő Príma élelmiszerüzlet parkolójában. A sajtótájékoztatón kiderült, az idei évben 60 Príma élelmiszerüzlet fog 100%-ban megújuló energiaforrásból származó villamos energiát használni.

bővebben http://www.origo.hu/auto/20170208-elektromos-toltoallomast-adtak-at-az-ujpesti-prima-aruhaz-parkolojaban.html