Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 45. hét (2016. 10. 31.- 2016. 11. 06.)

2016.11.03

2016 november 1 - Bemutatkozott a régi-új Tesla-rivális, ezt kell tudni róla

Henry Fisker nevét az egész autós szakma ismeri, nem véletlenül. A dán férfi korábban olyan autókat tervezett, mint az Aston Martin DB9 vagy a V8 Volante, illetve a BMW Z8. Vállalkozóként volt már egy próbálkozása az elektromos autók terén is, de fogalmazzunk úgy, hogy csúnyán leégett velük.

fisker.jpg

A szakember azonban nem adta fel, és új kihívást keresve egyenesen a Tesla Model S-t akarja lenyomni. Nemrég már publikált egy sejtelmes képet az új modellről, most pedig azt is elárulta, milyen paraméterekkel rendelkezik.

Bővebben 


2016 november 2 - 5 új Tesla érkezhet 2020-ig, ezek azok

A Teslára jó néhány éven keresztül úgy gondolhattunk, mint egy egyautós cégre. Hiába volt a Model S már a második autó a Tesla kínálatában, a Roadsterről mindenki "megfeledkezett", és a fejlesztések ellenére sokáig úgy tűnt, a kezdeti lendület után a cég állóvízzé változott. Aztán jött a Model X, ami már bizakodásra adott okot. A nyár közepén pedig igazi mérföldkőhöz érkezett a Tesla.

tesla-ujak.jpg

Júliusban maga Elon Musk tartott egy bemutatót arról, az első évtizedre tervezett – és megvalósított – tervek után hogyan is képzeli el a cég a következő 10 esztendőt. Az Electrec nemrég listába szedte, milyen autók várhatók a következő három évben a Teslától.

Bővebben 

2016 november 3 - Így néz ki a Tesla akkumulátora egy baleset után

Az elektromos autók terjedésével a tűzoltóknak egyre inkább fel kell készülniük arra, baleset esetén hogyan tudnak eloltani egy eloltani egy ilyen járművet. Korábban már láthattuk, hogyan gyakorlatoznak egy Model X-en a lánglovagok, most azonban élesben kellett tesztelniük a tudásukat.

Az Indianapolis Star beszámolója szerint az éjjel két ember vesztette életét, amikor egy Tesla nagy sebességgel fának csapódott. Az autó teljesen összetörött majd lángra lobbant, amit a tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

A szakemberek számára a legnagyobb problémát a lítium-ion akkumulátor okozta, a pakk ugyanis nemcsak égett, de szikrázott is rendesen, ami megnehezítette az oltást. Az esetről videó is készült, amit Twitterre töltöttek fel.

Bővebben 


2016 november 3 - Budán terjeszkedik a Bubi

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója adt át csütörtök délelőtt a 100. MOL-Bubi dokkolót a Kolosy téren. Mint a Bubi második születésnapi ünnepségén szeptemberben már megtudtuk, a rendszer idén 13 új állomással és 136 kerékpárral bővül.

bubi.jpg

A budapesti közbringa-program 2014-ben 76 állomással és 1100 bringával indult, ezek számát 2015-ben 99-re, illetve 1150-re növelték. A mai nappal 112-re nőtt az állomások száma, és mint Dabóczi Kálmán elmondta, a rendszer a későbbiekben még tovább fog terjeszkedni a Hungária körgyűrű vonaláig.

Bővebben 


2016 október 5 - Elektromos Mercedesek is készülhetnek Kecskeméten

Idén júliusban jelentette be a Mercedes, hogy egymilliárd euróból épít egy második gyárat is Kecskeméten, amely karosszéria-, felületkezelő és összeszerelő üzemből, valamint egy ipari parkból áll majd. Ez az üzem a mostanival ellentétben már első- és hátsókerék meghajtású autók gyártására is alkalmas lesz, és gyorsan át lehet majd állítani benne a termelést egyik típusról egy másikra, ha a piaci igények úgy diktálják.

mercedes.jpg

Az új gyártósor alkalmas lesz alternatív, elektromos és hibrid meghajtású modellek gyártására is, amire Magyarországon még nem volt példa.

Bővebben 


2016 november 6 - Jól pörögnek az eladások: nagyszerű sikert ünnepel a BMW

A BMW 2013 novemberében állt elő először az elektromos BMW-jével, az i3-mal, ami gyakorlatilag megalapozta az i-szériát. A kisméretű elektromos autót már mi is teszteltük, a napokban pedig egy ünnepélyes bejelentést tett a cég: már több mint 100 ezer darabot adtak el az elektromos és a hibrid autókból.

bmw.jpg

A Motoroids beszámolója szerint a BMW jelenleg hét modellt kínál a piacon, amibe már az i-széria is beletartozik, ami jövőre nyolcra bővülhet a plug-in hibrid Mini Countryman bemutatásával. Mindezek mellett a jövőben a legvadabb BMW kabrió változata is érkezhet, igaz, csak 2018-ban. A tisztán elektromos Mini 2019-ben, a szintén nullemissziós BMW X3 pedig 2020-ban mutatkozhat be a nagyközönség számára. A forradalminak ígért BMW iNext-ről 2021-ben rántják majd le a leplet.

Bővebben 


2016 november 6 - Ez a 10 modell a világ legnépszerűbb elektromos autója

Afelől eddig sem volt kétség, hogy a jövő az elektromos autóké lesz, érdekes kérdés azonban, hogy ez a jövő mikor is jön el. Ez utóbbira továbbra sem lehet egyértelmű választ adni, az eladási számok alapján azonban egyértelműen látszik, milyen hihetetlen gyorsasággal növekszik az e-autó piac.

1.jpg

Az EV Sales Blog beszámolója szerint az elektromos autók eladása 2016 szeptemberére már átlépte az 500 ezer darabot (egész pontosan 515 ezret adtak el január óta). A statisztika szerint csak szeptemberben 77 ezer darabot adtak el, ami eddig a világ második legjobb eredménye. Éves szinten látható igazán, mekkora a változás, a tavalyi évhez képest ugyanis az eladások tekintetében 54 százalékos a növekedés.

Bővebben