Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 29. hét (2016. 07. 11.- 2016. 07. 17.)

2016.07.14

2016 július 16 - Kigyulladt egy elektromos autó Csörögön

A hatszáz négyzetméteres műhelyben több autó is volt, de sikerült még időben megfékezni a lángokat.

eltuz.jpg
Kigyulladt egy autószerelő műhelyben álló elektromos autó pénteken kora reggel Csörög településen, a tűz a műhely alkatrészeire is átterjedt. A hatszáz négyzetméteres műhelyben égő elektromos gépkocsit a váci hivatásos tűzoltók poroltóval oltották el. A szerelő csarnokban több gépkocsi is volt, ezekre nem terjedtek át a lángok.

Bővebben 


2016 július 12 - Porig égett egy rendőrségi elektromos BMW Rómában

Bár a Teslának volt néhány esete, amikor az elektromos autó lángra kapott és kiégett, valójában nem gyakoribb a dolog, mint a hagyományos hajtáslánccal szerelt autók esetében. Most azonban mégis történt egy hasonló baleset, amiben egy BMW i3 gyulladt ki. A tulajdonosa az olasz rendőrség.

rendoreg.jpg

Az Electrek beszámolója szerint a BMW a világ több pontján állította már be a rendőrség kötelékeibe az elektromos autóját. Nemrég Los Angelesben kötöttek hosszú távú szerződést a rendőrséggel. Ott 100 darab járművet kap a város, Rómában viszont csupán négy ilyen autó szolgál. Illetve most már csak három.

Bővebben 

 

2016 július 11 - Ez lehet az autóipar következő nagy botránya

Az elektromos járművek irreális hatótávadatai miatt is bizalmi válságba keveredhet az autóipar, hasonlóba, mint amit az életszerűlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási tesztek váltottak ki.ű

Az Ifa (Institut für Automobilwirtschaft) autóipari kutatóintézet szerint ha az elektromos járművek állami támogatásának köszönhetően valóban lényegesen megnő a forgalomba helyezett villanyautók száma, akkor a felhasználók elégedetlensége is elkerülhetetlenül erősödni fog a feltüntetett és a tényleges hatótávértékek között tapasztalt eltérés miatt.

villkep.jpg

Rossz vélemény alakulhat ki emiatt általában is az elektromos autókról, ami nem fog jót tenni az egyébként sem túl gyors terjedésüknek. Az elektromos autók hatótávját a benzines és dízelautókéval megegyező tesztelési eljárással állapítják meg, ami nemcsak az autók áramfogyasztását, de a fűtés és a klíma hatótávra gyakorolt hatását is lényegesen alábecsüli.

Bővebben 


2016 július 11 - Egy éve 150-et ígért belőle a kormány, de egy se épült, mi az?

Jóllehet, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly szeptemberben 150 villámtöltő telepítését ígérte, az erre szánt 7 milliárd forintból a villanyautók "tankolására" alkalmas rendszerekre máig nem költött egy fillért sem az állam. Sőt, most az NGM illetékes államtitkársága az ígéret optimalizálását – vagyis: 150 helyett 50-re redukálását – ígérte meg csupán. A tárca szerint a 906 elektromos autó kiszolgálására éppen elég a 93 töltőállomás.

Az országban ma több mint 90 helyen lehet nyilvánosan feltölteni az elektromos autókat. Az állam által ígért 150 töltőállomásnak azonban nyoma sincs. Ennek azt tekintve van különös jelentősége, hogy míg tavaly a statisztikák szerint összesen 342 zöld rendszámos autó közlekedett Magyarországon, a számuk mostanra meghaladja a 900-at.

bmw.jpg

Varga Mihály miniszter tavaly szeptemberben a Jedlik Ányos-terv részeként, az e-mobilitás felpörgetésére is hivatkozva 150 darab, a piacon elérhető legmodernebb töltőállomás kiépítését ígérte, valamint további 300 gyors-, illetve 800 normál töltő telepítésének szükségességéről is nyilatkozott – idézte fel a vg.hu annak okán, hogy egyetlen állami gyorstöltő sem épült. Sőt, mint azt Lepsényi István, a tárca államtitkára nemrég a Magyar Villanyautó Klub Egyesületével (Mavak) közölte: optimalizálják az ígéreteket. Ez annyit jelent, hogy legfeljebb 50 villámtöltő lesz, de még azoknak is keresik a helyét.

Bővebben 


2016 július 16 - Tesla-rivális autót építhet a BMW

A bajorok 2018-ra ígérik a 3-as sorozat új modelljeit, 2020-ban pedig ugyanebből a sorozatból jöhet az elektromos változat is. Gőzerővel dolgoznak a bajorok azon, hogy a vadonatúj 3-as sorozatú BMW-ket a lehető legtökéletesebbre csiszolják. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az autó a hagyományos, belső égésű motorral szerelt változat mellett egy nagy teljesítményű hibrid verzióval is érkezik, a napokban azonban egy igen érdekes dolog került napvilágra.

Bővebben 

 

2016 július 15 - A Teslán túl is bőven van ám élet

Az elmúlt hónapokban számtalan hír érkezett arról, mennyire jól teljesít a Tesla eddigi legolcsóbb elektromos autója, a Model 3. Nem csoda, néhány hónapa alatt 400 ezer előrendelés érkezett a gépre, amit 2017-ben kezdenek majd kiszállítani a tulajdonosoknak. Ám nemcsak az amerikaiaknál pörög nagyon az e-autó-láz.

zero.jpg

A Renault-Nissan szövetség legfrissebb jelentése szerint jelenleg 340 ezer elektromos autójuk fut világszerte az utakon. Emellett azt is bejelentették, hogy 2020-ig 10 olyan modellt készítenek, amit önvezető technológiával szerelnek fel. A végső cél, hogy a károsanyag-kibocsátás szintje mellett a balesetek száma is zéróra csökkenjen. Kérdés persze, a Tesla példáján tudnak-e tanulni.

Bővebben