Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 28. hét (2016. 07. 04.- 2016. 07. 10.)

2016.07.07

2016 július 06 - Még idén életbe léphet a párizsi klímamegállapodás

Miután a nagy kibocsátók egymás után kötelezik el magukat, egyre valószínűbb, hogy még az év vége előtt életbe léphet a tavaly decemberi párizsi klímamegállapodás.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője szerint még idén életbe léphet a tavaly decemberi párizsi klímamegállapodás.

Kőrösi Csaba a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt mondta: egyebek mellett Kína, az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó is “látja, hogy nagy baj van”, és megígérte, hogy még idén ratifikálja a megállapodást.

vill_parizsi.jpg

Nem alaptalan a klímadiplomata optimizmusa, hiszen a kibocsátások több mint 40 százalékáért felelős Egyesült Államok, Kína és India vezetői már tulajdonképpen megegyeztek arról, hogy az év vége előtt ratifikálják a megállapodást.

A párizsi paktum hivatalosan akkor lép életbe, ha a kibocsátások legalább 55 százalékát jegyző, minimum 55 ország saját törvénykezésébe iktatja azt.

Az 55 résztvevő a világ nagyjából 200 országa közül korábban sem tűnt megoldhatatlan feladatnak, de a tavalyi párizsi csúcson kevesen gondoltak volna rá, hogy az 55 százalék is összeállhat már 2016-ban.

Bővebben 

 

2016 július 07 - Közösen okosítja a járgányokat a Volkswagen és az LG

Az LG Electronics szerdán jelentette be, hogy a Volkswagennel közösen kezd bele egy saját connected car (kb. okos autó) platform fejlesztésébe. A közlemény szerint a dél-koreai és a német vállalat a következő néhány évben olyan technológiákon dolgozik majd, amelyek a fedélzeti szórakoztató funkciók mellett lehetővé teszik, hogy a sofőrök felügyelhessék vagy irányíthassák az otthonukban működő elektronikai eszközöket, vagy mondjuk valós idejű figyelmeztetéseket és ajánlásokat tegyenek az adott forgalmi helyzetekben.

vill_lg.png

A VW elektronikai és kutatási vezetője nyilatkozatában erős partnerségnek nevezte az együttműködést, amelynek legfőbb irányát az intelligens otthoni technológiák integrációjában határozta meg a német gyártó járműveiben. Ezt egyenesen az okos autós információs és szórakoztató rendszerek következő generációjának nevezik, ahogy a Volkswagen a nemrég kirobbant dízelbotrány eredményeként most már fejlesztési és PR-vonalon is teljes erőbedobással támadja az elektromos autók piacát.

Bővebben 

 

2016 július 08 - Halálos Tesla-baleset: nem úgy volt, ahogy a teherautó sofőrje mondja

Óriási visszhangot váltott ki a hét elején a Tesla bejelentése, ami szerint még májusban halálos balesetet szenvedett egy férfi, aki önvezető módban használta a Model S-t. A találgatás azonnal megindult, hogy vajon hogy is történhetett az egész, amihez hozzájárult annak a sofőrnek a megszólalása is, akinek a teherautóját oldalról eltalálta az elektromos autó.

Frank Baressi korábban azt nyilatkozta, miután megtörtént a baleset, odament a kocsihoz, amiben volt egy hordozható DVD-lejátszó is, azon pedig épp a Harry Potter ment. Ugyan nem látta, de hallotta a filmet. A rendőrség most megszólalt az ügyben, és cáfolta a Baressi szavait.

vill_tesla.jpg

A CNBC beszámolója szerint a floridai autópálya-rendőrség nyomozói megállapították, valóban volt ugyan egy laptop és egy hordozható DVD-lejátszó is a kocsiban, ám amikor a helyszínelést megkezdték, mind a kettő csukva volt, egyik sem volt bekapcsolva. Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy a baleset pillanatában használták-e az eszközöket, de tekintve, hogy a sofőr már valószínűleg nem tudta lecsukni azokat a baleset után, feltételezik, hogy nem.

Bővebben 

 

2016 július 9 - Nagy tervvel álltak elő a csehek, jönnek a teljesen elektromos Skodák

Néhány éven belül új modellek érkeznek, ők is csatlakoznak a modern fejlesztési irányhoz.
A Volkswagen-botrány óta sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb változás lesz a gigacégnél. Az anyacég mellett a hozzá tartozó márkák is elindultak az új irány felé, elég csak a Porschéra gondolni. A sportautókat gyártó leányvállalat 2015 elején még elzárkózott attól, hogy elektromos autókat gyártson, ehhez képest pedig hol tartunk most.

vill_skoda.jpg

A napokban egy másik cég, a magyar szívhez igencsak közelálló Skoda jelentette be, hogy ők is hasonló irányvonalon gondolkodnak. Az Autocar beszámolója szerint a cseheknél 2020-ban debütál majd az első elektromos autó, ami egy SUV lesz, és ami a Volkswagen MEB (Modular Electric Platform) platformjára épül majd. A terv az, hogy egy 480+ km-es hatótávolságú gépet pakoljanak össze, amit 15 perc alatt is fel lehetne tölteni.

Bővebben 


2016 július 10 - A villanyautók tényleges hatótávja is kérdéseket vet fel

Az elektromos járművek irreális hatótáv-adatai miatt is bizalmi válságba keveredhet az autóipar, hasonlóba, mint amit az életszerűtlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási tesztek váltottak ki - hívta fel a figyelmet az Ifa (Institut für Automobilwirtschaft) autóipari kutató intézet igazgatója, Willi Diez a dpa hírügynökségnek adott interjúban.Az elektromos járművek irreális hatótáv-adatai miatt is bizalmi válságba keveredhet az autóipar, hasonlóba, mint amit az életszerűtlen fogyasztási és károsanyag-kibocsátási tesztek váltottak ki - hívta fel a figyelmet az Ifa (Institut für Automobilwirtschaft) autóipari kutató intézet igazgatója, Willi Diez a dpa hírügynökségnek adott interjúban.

Bővebben