Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2016. 26. hét (2016. 06. 20.- 2016. 06. 26.)

2016.06.23

2016 június 20 - 900 lóerős furgonnal támad a kínai Tesla

Alig egy fél évvel ezelőtt számoltunk be először arról az új cégről, ami nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a Tesla riválisává válik. Az Atieva ebből kifolyólag szintén elektromos autókat akar gyártani, és mivel Kína legnagyobb autógyártója, a Beijing Electric Vehicle Company (BEVC) áll mögötte, így minden valószínűség szerint irdatlan mennyiségű pénz áll mögötte. A napokban ismét hallani lehetett róluk, ezúttal már egy konkrét elképzeléssel kapcsolatban.

aa4.jpg

A Reuters jelentése szerint a cég élén Bernard Tse, a Tesla korábbi alelnöke és elnökségi tagja, valamint Peter Rawlinson, a Model S korábbi főmérnöke áll, és a vezetésükkel máris elkészült az első autójuk: az Edna.

Bővebben 

2016 június 20 - Elektromos sportautóval jön a Maserati is

Sergio Marchionne a Fiat-Chrysler konszern főnöke a Bloombergnek nyilatkozott arról, hogy a Tesla Motors sikerein felbuzdulva az ő márkáik sem várhatnak tovább. Az Alfieri néven ismert koncepció lehet az alapja a modellnek, amelyet még 2014-ben a Genfi Autószalonon mutattak be.

aa1.jpg

Marchionne szintén megerősítette a híresztelést, miszerint 2021-re minden Maserati modell kapható lesz hibrid változatban is. Jelenleg a kínálatban a Quattroporte, GranTurismo, GranCabrio és a Levante modellek vannak. 

Bővebben


2016 június 21 - Kukába dobhatják a dízelmotorokat

A Volkswagen vezére nevezte kérdésesnek a dízelmotor jövőjét, miután drága lenne az átalakításuk. Matthias Müller vezérigazgató a Handelsblatt című lapnak azt mondta, az Európai Bizottság szén-dioxid-kibocsátási ajánlásai alapján látszik, hogy a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának megfelelő szintre csökkentése bonyolult és drága eljárás lesz, miközben az elektromos autók egyre megfizethetőbbek.

a.jpeg

"Egy bizonyos ponton  felmerül majd a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán még több pénzt ölni a dízelmotorok továbbfejlesztésébe" - tette hozzá.

Matthias Müller múlt héten jelentette be, hogy a konszern több milliárd eurós elektromos mobilitási fejlesztési programot indít azért, hogy 2025-re gyártmányainak egynegyede tisztán elektromos hajtású autó lehessen.

Bővebben 


2016 június 21 - A Tesla kis ideig csónakká is változhat

A Tesla Model S-ről már eddig is tudtuk, hogy talán a legjobb elektromos autó, amit jelenleg a piacon kapni, így nem csoda, hogy a skandináv térségben az eladásainak számai olykor meghaladták belsőégésű társaiét. Most pedig úgy tűnik, hogy akár csónakként is tud funkcionálni a szedán, bár a cégvezető nem ajánlja senkinek, hogy kipróbálja.

Elon Musk büszkén közölte egy tweetben, hogy a Model S akár ladikként is működhet, ami főleg azért jó érzés neki, mert 2013-ban vásárolta meg azt a Lotus Espritet, mely a James Bond filmben a víz alatt is képes volt haladni, és már akkor azon gondolkodott a cégvezető, hogy kellene egy elektromos autó, ami a vízen is tud menni, mert az nagyon király lenne. Most ha nem is egy tengeralattjáró Model S-nek, de egy pár másodpercig hajóként működő autónak örvend Musk, ami ilyet tud:

Bővebben 

2016 június 23 - Elképesztő világcsúcsot állítottak fel egy elektromos autóval

Világcsúcsot állítottak fel elektromos versenyautójukkal svájci egyetemisták. Az autó 1,513 másodperc alatt gyorsult fel százas tempóra.
A zürichi diákok versenyautója egy katonai repülőtéren döntött rekordot. A korábbi gyorsulási világcsúcs elektromos autó esetében 1,779 másodperc volt.Az ETH és a Luzerni Főiskola 30 diákjából álló csoport egy éve építi és fejleszti grimsel nevű versenyautóját, amelynek súlya mindössze 168 kilogramm, motorjának teljesítménye pedig 200 lóerő. A motor nyomatéka letaglózó 1700 Nm.

aa2.jpg

Bővebben 


2016 június 24 - Villamosított autópályát tesztelnek Svédországban

A tesztutat az E16-os autópálya egy 2 kilométeres szakaszán alakították ki a közép-svédországi Gävle város közelében. A villamosok és trolik vonalához hasonlóan egy áramgyűjtő segítségével vezetik az áramot a kamionok hibrid motorjába – közölte a Trafikverket svéd közlekedési vállalat.

"Az elektromos utak révén egy lépéssel közelebb kerülünk a fosszilis üzemanyagoktól mentes közlekedéshez, és ahhoz, hogy nullára csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét. Ez az egyik módja annak, hogy környezettudatos közlekedést teremtsünk a már meglévő úthálózaton" – fogalmazott Lena Erixon, a Trafikverket igazgatója.

Bővebben 

 

2016 június 24 - A Mercedes is „i” márkában gondolkodik?

A párhuzam nem véletlen, a BMW az elektromos „i” modelljeivel sikeresen teremtett új brandet a saját márkáján belül. A bajor márka alaposan megelőzte hagyományos vetélytársait, amikor gyorsan belépett az elektromos és hibrid autók piacára. A másik két német prémium márka eddig leginkább csak PR-nyilatkozatok szintjén vállalt igazán szerepet az új autók műfajában.

a_3.jpg

Mivel a BMW i3 és az i8 is annyira eltér a márka alapvető modellkínálatától, azonnal jól látható az üzenet is, ezek „másféle autók”. Nem úgy, mint mondjuk egy Mercedes C350 Hybrid, vagy egy Audi A3 e-tron esetében, amelyen lényegében nem látszik, hogy egy konnektoros autó.

Bővebben