Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 48. hét (11.23.- 11.29.)

2015.11.26

2015. november 23. - Adómentességet kapnak a magyar villanyautók

Kiderült, hogy milyen kedvezményekre lesznek jogosultak azok, akik elektromos, vagy legalább 25 kilométert elektromos üzemben megtenni képes hibrid autójukhoz kiváltják a zöld rendszámot (a kiváltás ára 8500 forint, az új forgalmi engedélyé 6000 forint). 

Az Autós Nagykoalíció és Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete néhány korábbi javaslatából törvény vált: megalkották a zöld rendszámmal jelzett „környezetkímélő gépkocsi” fogalmát. Ezek az autók mentesülnek a teljesítmény-alapú gépjárműadó, a cégautó adó, illetve a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetése alól. Bár nem adókedvezmény, de az is nagy vonzerő lehet, hogy az ilyen autók több budapesti kerületben már ingyen parkolhatnak, és elképzelhető, hogy hamarosan a buszsávokat is legálisan használhatják majd.

Bővebben


2015. november 24. - Olcsóbb lehet az elektromos autó

A múlt hét szerdáján avatták fel Dunaújvárosban az első e-töltőállomást, ahol a főiskola zöld napot is szervezett kormányzati résztvevőkkel és a szektor szereplőinek megjelenésével. Idén 7 milliárd forint áll rendelkezésre az e-infrastruktúra fejlesztésére, ami kiemelt kormányzati cél. Az elektromos járművek technológiai fejlődésében és elterjedésében 2017 lehet a fordulópont.

Bár az elektromos autókból egyelőre kevés közlekedik az utakon, az emberek vélemény megosztott használatukkal kapcsolatban. Egyre többször használják olyan helyeken, ahol a hagyományos autóval nem lehet közlekedni, például a forgalomtól elzárt belvárosokban vagy a temetők területén.

nissan_foster.jpg

Dávid Alíz, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta, hogy tisztán elektromos meghajtású autók még csak második vagy városi autóként funkcionálnak hazánkban. Hozzátette kevesen vállalkoznak akár hosszabb útra ezekkel a gépjárművekkel. Ahhoz, hogy az emberek nagyobb biztonsággal váltsanak, infrastruktúrát kell kiépíteni háttérként.

Bővebben 


2015. november 26. - Kínai elektromos buszok a holland reptéren

Szerdán az Amszterdam-Schiphol repülőtéren forgalomba állt a kínai elektromosautó-gyártó, a BYD által gyártott 35 darab elektronikus busz. A tisztán elektromos meghajtású flotta már teljes kapacitással szállítja az utasokat a repülőgépek és a terminálok között.


Az Amszterdam-Schiphol repülőtéren belül levő buszállomáson minden e-busznak saját töltőhelye van, és ezzel Európában a holland repülőtér lett a legnagyobb elektromos buszokat töltő hely. A fenntarthatóság növelése érdekében az Amszterdam-Schiphol repülőtér a buszok feltöltéséhez olyan áramot használ, amelyet a saját napelemeik generálnak.

kinaibusz.jpg

Az Amszterdam-Schiphol repülőtér nagy jelentőséget tulajdonít a fejlesztésnek és az úttörő technológiák bevezetésének, és az a céljuk, hogy fenntarthatóság tekintetében a világ egyik leginkább élenjáró repülőtere legyenek, mondta Jos Nijhuis, a repülőtér elnök-vezérigazgatója.

A Schiphol szoros együttműködést folytatott a BYD céggel az e-buszok megtervezése és gyártása során, hogy garantálják az utasoknak a kényelmet. A repülőtér számára gyártott buszok kisebb elemmel üzemelnek a megszokottnál, hiszen nem kell több száz kilométert megtenniük naponta

Bővebben 


2015. november 26. - Több mint 500 elektromos taxival lehet közlekedni

Csak a Nissan által gyártott LEAF-ből több mint 500 működik taxiként Európa útjain, ami azt jelenti, hogy ez a modell vezeti globálisan is az elektromos meghajtású "bérkocsik" listáját. Az üzemeltetők egyre hosszabb listájára legutóbb egy 65 autót megrendelő magyarországi taxitársaság iratkozott fel. 

Az európai városokban eddig forgalomba helyezett több mint 550 elektromos taxijával a Nissan úttörő szerepet tölt be a közlekedés elektromos forradalmában. A taxisofőrök a legigényesebb, kiemelkedő futásteljesítményt elváró autóvásárlók közé tartoznak, így ez egyben a Nissan elektromos autóinak megbízhatóságát is igazolja.

villtaxi.jpg

A Nissan csak az idei év során több mint 100 elektromos autót adott át európai taxitársaságoknak, amivel vezető pozíciót foglal el a 100%-ban elektromos taxik piacán. Az elektromos taxik piaca a várakozások szerint tovább bővül, ahogy Kelet-Európában is egyre népszerűbbé válnak ezek a járművek. A budapesti Green Lite Taxi Kft. Magyarország legnagyobb zéró-emissziós taxiparkjának felállítását célozta meg 65 darab Nissan LEAF megrendelésével. Ebből az első 30 darab már megérkezett - és az összes engedély kiadásáig a Taxi Plus színeiben fut -, a többi az év végéig fog üzembe állni. Az úttörő vállalkozás energiaigényeinek kiszolgálásához Lévay Örs, a cég ügyvezetője hét gyorstöltőállomás kialakításáról is gondoskodott a városban.

Bővebben 


2015. november 27. - Újabb 240 elektromos postásautó Norvégiában

A Renault egyik legnagyobb elektromos autó flottamegrendelését teljesítette az elmúlt napokban, a norvég posta megrendelésére leszállított 240 db Kangoo Maxi Z.E. formájában. 

norvegposta.jpg

Az elektromos autózásban eddig is élen járó Norvégia újabb lépést tett a közlekedés által kibocsátott CO2 kibocsátás csökkentése érdekében. A már eddig is 900 darabos elektromos flottával rendelkező norvég posta (ebbe autók, motorok, robogók, quadok és targoncák is beletartoznak) a Kangoo legnagyobb változatát nem csak küldemények, hanem személyek szállítására is használni fogja.

Bővebben 


2015. november 27. - Új szín a rendszámtábla palettán

Sárga rendszám a taxikon, kék a diplomata-autókon, piros a traktorokon – ezeket már megszoktuk az évek-évtizedek során. Most azonban megérkezett a legújabb „színes” rendszám, a zöld. Vajon mely járművek kaphatják meg a zöld rendszámot, és az milyen előnyökkel jár?

Aki figyelmesen járja a magyar utakat, egyre több zöld színű rendszámmal futó autót láthat a forgalomban. Akik figyelték a híreket, tudják, hogy e rendszámokkal az elektromos meghajtású modelleket különböztetik meg a hatóságok. Mivel ezek az autók nem terhelik a városok levegőjét károsanyag-kibocsátással, tulajdonosaik többféle előnyben részesülnek.

zoldrendszam.jpg

Az elektromos autók fenntartóinak járó kedvezmények köre – amelybe eddig is beletartozott például a cégautó-adó alóli mentesség és a csökkentett regisztrációs adó – jelentősen bővül a közeljövőben. Az, hogy pontosan milyen előnyöket is élvezhetnek majd a zöld rendszámmal ellátott járművek tulajdonosai, év végén dől el: a Jedlik Ányos Klaszter szeptember 30-án átadta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ösztönző intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot, a minisztérium pedig 2015. november 30-ig nyújtja be a Parlamentnek a véglegesnek szánt jogszabály-módosításokat. Ami már most biztosnak tűnik: az új rendszámmal rendelkező autót birtoklók könnyebben kaphatnak majd parkolási kedvezményeket és behajtási engedélyeket. Az önkormányzatok már a jogszabály-módosítások parlamenti elfogadása előtt is léphetnek – a II. kerület pedig élt is a lehetőséggel: a parkolást minden zöld rendszámos autó számára ingyenessé tette.

Bővebben