Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 46. hét (11.09.- 11.15.)

2015.11.12

2015. november 09. - Nem finomkodnak, 1000 lóerős villanyautót építenek

A múlt héten ért véget a világ legnagyobb tuningshow-ja, a Sema, de még mindig van egy-két érdekesség, ami miatt érdemes beszélni a rendezvényről. Például ezért, mert a Top Gear csapata a helyszínen futott össze a Hennessey alapítójával, aki igen érdekes dolgot árult el jövőbeni terveiről.

venom_e.jpg

A tuningcég már nem is 2016-ra, hanem 2017-re koncentrál egy igen merész projekttel. Jelenleg azon ügyködnek, hogy az augusztus elején leleplezett, a világ leggyorsabb utcai sportautójaként emlegetett Venom GT F5-öt tisztán elektromos meghajtásúvá alakítsák át. Persze mindez elsőre nem tűnik túl nagy vállalkozásnak, ám John Hennessey tervei szerint 1000 lóerőt préselnének ki a járműből. És igen, ez az a pont, ahol az ember már felkapja a fejét.

A cég alapítója szerint a projektben az autó súlya lehet a döntő tényező, a mostani átépítéssel ugyanis 2 tonnát nyomna az autó, ami miatt finoman szólva sem lenne mozgékony a jármű. Hennessey azt is elárulta, hogy bár lenyűgözik a Ferrari, a Porsche és a McLaren hibrid gépei, de ők csak a tisztán elektromos hajtásra fókuszálnak.

Hogy pontosan mikorra készülnek el, azt egyelőre nem lehet tudni, a tervek szerint viszont jövőre már tesztelnék az F5 elektromos változatának prototípusát.

Bővebben


2015. november 10. - Sárváron már ingyen villanytaxizhat

Optimista előrejelzések szerint 2023-ra már akár 52 ezer hibrid vagy teljesen elektromos autó lesz a magyar utakon, ez nagyjából a teljes hazai gépjárműpark 1,3-1,5 százaléka. Mindezt Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy és Wellnessfürdő igazgatója mondta el abból az alkalomból, hogy átadták Magyarország első gyógyfürdőben telepített elektromos autótöltő állomását.

vilanytaxi.jpg

Mint azt az igazgató is megerősítette, Németországból és Ausztriából sok turista érkezik hibridekkel, a közelebb élők akár teljesen elektromos autóval is átmerészkednek. A most átadott töltőpontot ingyen használhatják az ide érkező turisták.

Bővebben


2015. november 12. - Egyes autók ingyen parkolhatnak a II. kerületben

A zöld rendszámmal rendelkező járműveknek ingyenes a parkolás Budapest II. kerületében. A döntés a kerület minden fizetőzónájára vonatkozik.

Mostantól ingyen parkolhatnak a zöld rendszámmal rendelkező elektromos meghajtású autók a főváros II. kerületében – tájékoztatta Láng Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester csütörtökön az MTI-t.

A polgármester elmondta, a döntés a kerület valamennyi fizetőzónájára vonatkozik.

Láng Zsolt az energiatakarékos szemlélet mellett foglalt állást, jelezve, hogy a kerület számos beruházásánál ez érvényesül.

Példaként hozta az önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítését, továbbá azt, hogy takarékosan működtetik a polgármesteri hivatalt. Utóbbival összefüggésben kifejtette, hogy az irodai világítást kompakt technológiával oldják meg, a hagyományos számítógépeket pedig mini desktop gépekre cserélték, amelyekkel negyedére csökkent az energiafelhasználás.

Bővebben 


2015. november 12. - Átadták a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát

Átadták a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az elektromos autók számára töltőállomásként funkcionál, led világítása révén villamos energiát takarít meg, infokommunikációs háttere pedig ingyenes vezeték nélküli internet (wi-fi) elérést biztosít - mondta el Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport igazgatóságának elnöke a főváros első intelligens közvilágítási oszlopának átadásán.

vill_dolog.jpg
Az oszlopra térfigyelő kamerát és segélyhívót is építettek, az információk a főváros II. kerületének rendőrkapitányságára futnak be. Marie-Theres Thiell hozzátette: Budapest preferált helyszín az ehhez hasonló fejlesztések számára, egy valódi világváros. Az intelligens közvilágítási oszlop a különböző plusz szolgáltatásaival még újdonságnak számít Magyarországon, összeállításában közreműködött az ELMŰ-ÉMÁSZ, a T-Systems Magyarország Zrt., a BDK Kft. és a Hofeka Kft. - jegyezte meg az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport igazgatóságának elnöke.

A közvilágítási oszlop prototípus, amely nemcsak a főváros, hanem az eszközt kifejlesztő cégek számára is új még, de a fejlesztés már a jövő városáról szól - közölte Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere. Arról is beszámolt, hogy az elektromos autók a II. kerület minden parkolási övezetében ingyen parkolhatnak csütörtöktől, valamint azt is elmondta, hogy az intelligens közvilágítási oszlop révén ingyenesen elérhető wi-fit a T-Systems szolgáltatja. 

Bővebben

 

2015. november 16. - Érdekel az elektromos autózás? - Ezt a programot neked találták ki

November 20-án Budapesten, a Millenáris B épületében nemzetközi elektromobilitási konferencián mutatják be a környező országok miniszterei, államtitkárai és szakpolitikusai hazájuk elektromobilitási stratégiáját. Szombaton pedig ingyenes családi napot tartanak. 

A New Way on E-mobility in EU konferencián Áder János köztársasági elnök mond nyitóbeszédet, majd a Nissan, a Renault, a BMW és a Tesla európai vezetői valamint francia és német szakértők tartanak előadást.

e_hetvege.jpg


A rendezvény ingyenes ugyan, de regisztrációhoz kötött.
A konferencia után szombaton pedig egy ingyenes családi napot szerveznek a Millenárison, ahol tesztvezetésekkel, játékokkal, elektromosautó-kiállítással és különleges elektromos autókkal várják a látogatókat.

Bővebben