Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 36. hét (08.31.-09.06.)

2015.09.02

2015.augusztus 31. - Már igényelhető a zöld rendszám

Július 1-jétől már igényelhető a zöld rendszám, a környezetkímélő járművekre vonatkozó jelölés a villanyautókon is használható. A következő egy évben 150 új elektromosautó-töltőállomást hoznak létre Magyarországon.

zr.jpg

Július 1-jétől minden akadály elhárult, és igényelhető már a villanyautókra is a környezetkímélő járművekre vonatkozó jelölés: a zöld rendszám. Egyes kormányhivataloknál már ki is váltható, ami előrelépés, hiszen ez lehet a jogalapja különféle kedvezményeknek. A különleges tábla bevezetését legelőször a Jedlik Ányos-tervben rögzítették, amelyet a kormány idén nyáron fogadott el. Az a cél, hogy 2020-ig hazánkban az autók mintegy másfél százaléka elektromos jármű legyen.

Bővebben


2015. szeptember 02. - Sorba fognak állni a menő Tesla villanyterepjáróért

Az elmúlt években nagy népszerűséget vívott ki magának az amerikai Tesla, elsősorban a Model S villanyautónak köszönhetően. A gyártó most bővíti a palettát, bemutatták a Model X névre hallgató hétszemélyes SUV-t.

tesla_ww.jpg

Hosszú várakozás után a Tesla hivatalosan is bemutatta a Model X-et, amivel az amerikai gyártó a SUV-ok között is kínál teljesen elektromos, környezetbarát alternatívát. Azonban még lehet teljes az örömünk, mivel az interneten elérhető Model X Studio-ban csak egy limitált, Signature névvel illetett széria lefoglalására van lehetőségünk.

A konfigurátorban már betekinthetünk az autó több részletébe, mind műszaki, mind felszereltségi részről. Egyelőre csak 90 kWh-s akkumulátort választhatunk, ezzel a hivatalos hatótávolság 386 kilométer. Menettulajdonságokban nincs mit szégyellnie, sőt, a 250 km/h-s végsebesség és a 3,8 másodperces gyorsulás impozáns adatok.

Bővebben


2015. szeptember 03. - 3D nyomtatóval készül a legdögösebb Peugeot

Ezt a típust ilyen formában biztosan nem láthatjuk majd az utcán, de a benne lévő formai és technikai megoldások visszaköszönhetnek a jövő Peugeot modelljeiben.

Noha eredetileg a Frankfurti Autószalonon tervezték leleplezni a Fractalt, az idejekorán kiszivárgott képek miatt a francia gyártó beadta a derekát és mindent nyilvánosságra hozott róla. A sportos külsejű járművet városi kupénak definiálják. A kétajtós, négyüléses autó egész kompakt, csupán 3,81 méter hosszú és 1,77 méter széles, ehhez képest óriásinak hatnak a 19 colos karbonfelnik rajta.

pug_ww.jpgFeltétlen említést érdemel a levehető keménytető, így kabrióként is használható. Az önsúlya csupán egy tonna, ami a menetteljesítményekre is jó hatással van. A Fractal hajtását az első és hátsó tengelyre szerelt egy-egy villanymotor biztosítja,
amelyek együttesen 335 lóerőt képesek leadni, így már érthető a 6,8 másodperces 100-ra gyorsulás. Autópályán 4 centimétert csökkent a hasmagasságon a futómű, így javul a légellenállás és a fogyasztás is.

A Peugeot szerint a Fractal egyetlen töltéssel 450 kilométert képes megtenni, ez a Teslákkal összemérhető teljesítmény. A külsőnél még extrémebb a belső, aminek több mint 80 százaléket 3D nyomtatóval készítették el. Érdekes részlet a 3D ajtókárpit és a fa-, illetve fémvázas bőrülések kialakítása, utóbbiak basszuserősítőként is funkcionálnak.

Bővebben

 

2015. szeptember 04. - Megtört a jég, itt az első Jaguar szabadidő-autó

Kiadták az első hivatalos fotót a Jaguar F-Pace-ről, amelyen csak oldalnézetből ugyan, de már leplezetlenül megcsodálható a szabadidőautó. Az angol márka először épített SUV-ot, és nagyon bizakodók a sikerével kapcsolatban. Elmondjuk, amit biztosan lehet tudni róla, illetve újra megmutatjuk az orrát és a farát is álcázott képeken.

jaguar_ww.jpg

Már csak pár nap van hátra a Frankfurti Autószalonig, de a Jaguar se várta meg a megnyitót, már most megmutatta az F-Pace-t. Ezzel az autóvala nagymacskás márka is belép a prémium SUV-k világába,bár korábban az ilyesmi szentségtörés lett volna.

Még csak pletyka, de egy közel 500 kilométeres hatótávolságú, teljesen elektromos verzió is jöhet, de erre pár évet várni kell.

A Jaguar F-Pace értékesítése az idei debütálás után a jövő év elején indul. Ma a Porsche évente kétszer annyi autót ad el, mint a Jaguar - az indiai tulajdonú angol márka célja nem lehet más, mint az új SUV-val utolérni a német konkurenciát.

Bővebben

 

2015.szeptember 06. - A Tesla tényleg mindent felforgat, ha ennek a fele valóra válik

A Morgan Stanleynél mertek nagyot álmodni, előrukkoltak egy olyan elemzéssel, amely szerint a világ autóipar gyökeres változás előtt áll, aminek a nagy nyertese a Tesla lehet. Az elektromosautó-gyártónak ugyanis mindenképpen be kell törnie az applikáció alapú, igény szerinti, közösségi járműmegosztás piacára, ha hű akar maradni legfontosabb célkitűzéséhez. Az új üzlettel ráadásul egy rakás pénzt kereshetnek, aminek hála, a cég részvényesei is kaszálhatnak. A dolognak azért vannak szépséghibái, de a felvetés annyira időszerű és előremutató, hogy muszáj vele foglalkozni. 

A Morgan Stanley autóiparra szakosodott elemzői csapata vett egy nagy levegőt és megosztotta a világgal a szektorral kapcsolatos várakozásait. Ez önmagában még nem nagy szenzáció, hiszen erről szól részben az elemzők munkája, a rendelkezésre álló információkból következtetéseket vonnak le a jövőre vonatkozóan. A Morgan Stanleynél viszont egy kicsit elrugaszkodtak a földtől és bátor kijelentéseket tettek:

Az autógyártás 100 éve ugyanarra az üzleti modellre épül, az emberek belsőégésű motorral szerelt autókat vásárolnak, amit aztán saját maguk vezetnek. Ez a helyzet viszont hamarosan alapjaiban megváltozik.

A jövő az elektromos meghajtású önjáró járműveké, amit az emberek nem birtokolnak, hanem a közösségi közlekedés jegyében egymással megosztva használnak.

Az általuk vizionált jövőképteslarekord.jpg nagy nyertese pedig a Tesla Motors lehet, a világ vezető elektromosautó-gyártója ugyanis különleges helyzetben van a versenytársaihoz képest.

Bővebben