Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 29. hét (07.13.-07.19.)

2015.07.22

2015.július 15. - Az Avis is beszáll a versenybe

A napokban álltak forgalomba a Sixt első BMW i3 elektromos bérautói, de az elektromos autózás kedvelőinek nem kell egymásra várniuk a kevés autó miatt, ugyanis az AVIS kínálatában is megjelent az elektromos hajtás 4 db Nissan LEAF jóvoltából. 

A beszerzésnek köszönhetően jelenleg az Avis kínálja a legtöbb elektromos autót bérbeadásra az országban. A járművekhez saját töltőállomás is épül a kölcsönző újonnan átadott budapesti képviseletén, a Soroksári úton. Az új járművek júliustól már bérbe vehetők - tájékoztatott Haraszti Géza, az Avis Autókölcsönző ügyvezetője.

avis_leaf.jpg

Indulásként az Avis Autókölcsönző négy új Nissan LEAF-et vásárolt flottájába, de az elektromos járművek számát tovább növelik majd a jövőben. A flotta megújítása mellett a működés tekintetében is jelentős lépéseket tesz a cég a fenntarthatóság jegyében.

Az Avis világszerte kiemelt hangsúlyt fektet a környezetbarát működésre és az alternatív hajtású járművek kínálatának bővítésére. Európában az autókölcsönző dán üzletága rendelkezik a legnagyobb villanyautó-flottával, 861 elektromos járművével listavezető.

Bővebben

 

2015.július 14. - Az ember, aki már nem villanyautó-szűz: Uj Péter electrified

A villanyautó (pláne, ha nap- vagy szélenergiára alapozott energetikai háttér is van hozzá egy-egy nemzet gazdaságában) jó dolog és csak idő kérdése, hogy mikor szorítja ki a városokból teljesen a benzin- és dízelmotort. Nyugat-Európa számos nagyvárosában ott hemzsegnek már ezek az utcákon, de a legtöbb magyar autós még sosem ült ilyen kocsiban. Gyanakodva szemlélgetjük ezeket a  csendes, remekül gyorsuló, de egy töltéssel csak 100-120 km megtételére képes jószágokat, amikor a kormány tökéletes passzivitása dacára is fel-feltűnik egy a hazai forgalomban.

De mi történik ezzel a gyanakvással, amikor valaki, aki saját bevallása szerint eddig egy hibrid Lexus utasaként került legközelebb az elektromos forradalomhoz, csak úgy kap egy elektromos autót, hogy menjen vele? Hát ez: íme, Uj Péter beszámolója a BMW tesztautójában szerzett élményeiről!

bmwi3_003.jpg

“Tehát nekem az a legfontosabb benyomásom, hogy ez egy roppant szórakoztató autó. Mindig összerezzenek, amikor az autós szaksajtó a “vezetési élmény” vagy a “szórakoztató” kifejezéseket használja, mert mintha ezen leginkább valami töketlen száguldozást, ámokfutás-közeli boyracerkedést értene, de ebben az esetben tényleg nem találok más jelzőt. Egyszerűen jókedvű az egész.

A BMW-hez képest kissé komolytalan a törpeautós forma, a vidám, világos, német autótól szinte bohókás beltér, de ha beleülsz, máris jobb kedved van. Mert ahhoz képest, hogy kívülről olyan viccesnek tűnik az egész, a sofőrülésben úgy érzed magad, mintha egy SUV-ban trónolnál. Magasan vagy, nagy körülötted a tér, erős alattad az autó. Előtted képernyő, melletted képernyő, vidám színek, érdekes, szokatlan anyagok. És mindig úgy érzed magad benne, mintha te lennél Scarlett Johansson a strandon.

Bővebben

 

2015. július 14. - Bárki kibérelheti ezt a villanyautót

Az elektromos autózás sokak számára még túlságosan misztikus terület, pedig felhasználási szokásaik alapján jó alternatívát jelentene számukra a lokális károsanyag kibocsátástól mentes közlekedési forma. Többek között ők is meggyőződhetnek a villanyautók előnyös tulajdonságairól az egyik autókölcsönző jóvoltából. 

sixt_bmw_i3.jpg

Még ugyan nem általános, de már Magyarországon is van olyan autókölcsönző, amelyik elektromos autót is tart a flottájában. Az előzetes kalkulációkat követően mostantól a Sixt-nél érhetők el a BMW i3-as modelljei, melyek a napokban kerültek üzembe helyezésre. A kölcsönző első körben 3 db elektromos BMW i3 autót vett át a Wallis Duna Kft.-től, de a darabszámuk a következő hetekben az kettővel fog növekedni.

Bővebben

 

2015. július 16. - Fapados Rolls-Royce, villanyhajtással

Még a jellegzetes hűtőfigurát is fából faragták a Rolls-Royce legkisebb autóján, az elektromos March 2 Glory gyerekautón. Nem tervezik a sorozatgyártást, de ki tudja, mi lesz, ha nagyon megtetszik a sejkeknek. 

A brit luxusautó-márka összefogott a gyerekekkel, egész pontosan a The March Church nevű általános iskola tanulóival és közösen készített el a March 2 Glory nevű járművet. Ez nem egy 5 méteres és 2,5 tonnás óriás felnőtteknek, hanem egy elektromos hajtású kisautó, elsősroban versenycélokra.

rolls.jpg

Formatervét a sebességi rekordjairól híres Bluebird típus ihlette, az összhatást Maggiore Blue fantázianevű kék fényezéssel és alumínium hűtőrácssal fejelték meg. Nem feledkeztek el a jelvényről sem, ám a Spirit of Ecstasy helyett egy kézzel faragott fafigura került rá, amit March Hare névre kereszteltek.

Bővebben