Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 28.hét (07.06-07-12.)

2015.07.17

2015. július 06. - Apró zöld járgány tűnt fel Ferihegyen, még több jön

Szolgálatba állt a Budapest Airport gépjárműflottájának első tisztán elektromos meghajtású járműve, egy Smart Electric Drive - közölte a ferihegyi repteret működtető társaság. 

A zöld Smarttal a Budapest Airport célja a szén-dioxid és egyéb, üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése – írta a cég a Facebookon, ahol több fotót is közölt a járműről. A kis elektromos autóval nem csak a repülőtéren, hanem a városban is lehet majd találkozni.

smart.jpg

A jelenlegi tervek szerint 2020-ig száz elektromos meghajtású jármű állhat üzembe a repülőtér területén, beleértve a személygépkocsik mellett a speciális kiszolgáló járműveket, illetve a repülőtéri feladatokat ellátó nehézgépeket – tette hozzá a társaság.

Bővebben

2015. július 10. - Útrakész a 3D-nyomtatott mopedautó

Elkészült a Strati névre keresztelt, 3D-nyomtatott mopedautó végleges változata. A Local Motors csapata jövőre szeretné piacra bocsátani a járművet, amely elektromos motorral működik, viszonylag olcsó, és nagyon gyorsan elkészül. A Strati kinyomtatásához jelenleg 44 órára van szükség, ezt azonban a Local Motors még a sorozatgyártás megindulása előtt szeretné redukálni 24 órára.

Az autónak persze csak a külső borítása készül egy különleges műanyagból: a belső acélváz elengedhetetlen ahhoz, hogy az utasok biztonságosan közlekedhessenek a Stratival, valamint a motort, a váltót és a tengelyeket sem gyárthatják műanyagból. Pontos megjelenési dátum nincs, de ha sikerül tartani a tervezett ütemet, akkor a Strati 2016-ban már megvásárolható lehet. A végleges ár szintén nem ismert, de az autó tavaly őszi bemutatkozásakor 18 ezer dollárt (4,5 millió forint) emlegetett a Local Motors.

Bővebben

2015. július 11. - Jól vizsgázott a gyakorlatban a Debreceni Egyetemen készült elektromos kukásautó

Jól vizsgázott a gyakorlatban a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karán kifejlesztett elektromos kukásautó, amely a békéscsabai csaknem egyéves próbaüzem után karbantartásra érkezett vissza a DE villamosmérnöki és mechatronikai tanszékére.

A tájékoztatás szerint tavaly szeptemberben készült el a tanszék munkatársai által fejlesztett innovatív, napelemmel ellátott elektromos hajtással rendelkező kommunális hulladékgyűjtő (kukásautó) prototípusa, amivel gazdaságos módon kiváltható a manapság használatos, nagy költségeket felemésztő begyűjtési eljárás. 

A szemétszállító autó a napi munkában is bizonyított, a Tappe Hulladékgazdálkodási Kft. által üzemeltetett jármű a várakozásoknak megfelelően teljesített, mérhetően gazdaságosabb az üzemeltetése, mint hagyományos kukásautóknak - ismertette a sajtóiroda. 

kukas.jpg

A P rendszámmal ellátott, közúti próbákra alkalmas prototípus jármű tavaly szeptember óta Békéscsabán heti három-öt alkalommal napi két fordulóban, összesen 1500 kilométert megtéve gyűjtötte a szemetet. A próbaidőszak alatt teljesített mintegy háromszáz, egyenként 25-30 kilométeres fordulóban összesen több mint ezer tonna szemetet gyűjtött össze. Az autót a szakemberek közösségi és családi házas környezetben is tesztelték. 

Bővebben 

 

2015. július 10. - Tényleg most érdemes Teslát venni?

A Tesla Motors remek formában volt az elmúlt hónapokban, aminek a hátterében olyan tényezők álltak, mint a várakozásokat meghaladó eladások, a Model X népszerűsége, a kínai piac irányából érkező reménysugarak vagy éppen a Gigafactory tervezetnél gyorsabb építési munkálatai. A befektetők ezeket a pozitív fejleményeket látva bátran vásároltak a cég részvényéből, így az árfolyam megközelítette a történelmi csúcsát.

tesla.jpg

Ebbe az idilli képbe rondított bele két elemzőház azzal, hogy negatív véleményt fogalmaztak meg a Teslával kapcsolatban. A hatás pedig nem maradt el, közel 10 százalékot zuhantak a papírok néhány nap leforgása alatt, vagyis most adott a kérdés: vásároljuk, vagy éppen adjuk a Teslát? 

Bővebben