Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 21. hét (05.18-05.24.)

2015.05.28

2015. május 18. - Merénylet a villanyautózás ellen

Sokszor rebesgették, gyakran lehetett róla hallani, de mostanra teljesen egyértelművé vált, a norvégok valóban átalakítják az elektromos autók terjedése érdekében létrehozott ösztönző rendszerüket. Két bűne volt, túl jól működött és túl sokba került. Előbbi kijelentéssel nem lehet vitatkozni, hiszen Norvégia európai elektromos autó nagyhatalommá vált néhány év leforgása alatt. Ráadásul mára már minden ötödik újonnan forgalomba helyezett személyautója elektromos. Utóbbi állítás pedig nyilván csak viszonyítás kérdés. Az viszont vitathatatlan, hogy jelenleg kellő financiális ösztönzők hiányában az elektromos autózás terjedése korlátozott. Vagyis abban az esetben, hogyha a norvégok túlzottan belenyúlnak majd a jelenleg fenntartott rendszerükbe, az ártani fog az elektromos autózás terjedésének. 

norvegbaj.png

A norvég kormány bejelentette, hogy át fogja alakítani a jelenleg hatályban lévő támogatási rendszerét az elektromos autókra vonatkozóan. A lépésre azért kerül sor, mert az ország vezetői úgy vélik, hogy a jelenleg alkalmazott támogatási rendszer túl magas kedvezményeket biztosít, ez pedig olyan "torzulást" eredményezett az autópiacon, aminek az eredménye az, hogy minden ötödik új autó, amit forgalomba helyeznek, tisztán elektromos hajtással rendelkezik. A kormány ígérete szerint úgy alakítják majd át a rendszert 2016-ig, hogy az "újabb, biztonságosabb és környezetbarátabb autóflottát eredményezzen" az országban. A tervek szerint felül fogják vizsgálni az új autókra kivetett magas adókat is.

Az eddig megjelent hírek alapján tehát arra lehet számítani, hogy az elektromos autók vásárlásánál adott kedvezményeket visszavágják (2017-ig többet megtartanának, majd folyamatosan csökkentenék), ezzel párhuzamosan pedig a hagyományos meghajtással rendelkező járművekre kivetett magas adót mérséklik. Továbbá a kormány bejelentései alapján változás lesz a kapcsolt kedvezmények alkalmazásában is. A jövőben az önkormányzatok nagyobb beleszólást kapnak abba, hogy biztosítják-e az ingyenes parkolást, vagy éppen a buszsáv használatát a tulajdonosoknak, vagy sem.

Bővebben: http://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/merenylet_az_elektromos_autozas_ellen.214227.html

 

2015. május 21. - A tiszaújvárosi Jabilban ingyen tölthetők az elektromos autók

Újabb zöld energia fejlesztést valósított meg a Jabil Tiszaújvárosi gyára: áprilisban egy elektromos személyautó töltőt helyeztek üzembe, amit újrahasznosított napelemekből épített rendszerből nyert energiával táplálnak. Hivatalosan is átadták a tiszaújvárosi Jabil gyár legújabb zöld fejlesztését: egy ingyenesen használható elektromos jármű töltőállomást. A töltőállomás egyidejűleg egy gépkocsi töltését tudja biztosítani. A töltési lehetőség a telephelyre érkező dolgozók és vendégek részére egyaránt rendelkezésére áll.

tolto.png

A vállalat ezzel a fejlesztéssel szeretné megtenni a maga módján az első lépést, és elősegíteni az olajmentes közlekedés fejlődését, összhangban a Jabil társadalmi és környezetvédelmi szerepvállalásával. 

A berendezésnek egy darab IEC type 2 típusú csatlakozóval ellátott, 11 kW-os töltési teljesítményű töltőpontja van, így a háromfázisú töltési lehetőségnek köszönhetően itt egy elektromos járművet háromszor gyorsabban lehet feltölteni, a háztartásokban használt töltőkhöz képest.

Érdemes hozzátenni, hogy az e-BOX a gyárban már egy éve működő 50 kW-os fotovoltaikus (napelemes) rendszerrel megtermelt villamosenergiából táplálják, ráadásul az állomást a gyártási tevékenységből származó újrahasznosított szolár panelekből építettek.


Bővebben: http://formula.hu/auto/2015/05/21/ingyenesen-latogathato-a-dtm-hungaroringi-tesztje-1


Bővebben: http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/05/28/atalakitanak-az-autok-adoztatasat(1)/