Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2015. 05. hét (01.26.-02.01.)

2015.01.28

2015. január 27. - Villanyautókkal kézbesít a DHL

50 darab e NV 200-as Nissan áll szolglatba Olaszországban a DHL színeiben. A tavaly júliusban aláírt szerződés értelmében a károsanyag-kibocsátás mentes járművek Milánóban és Rómában dolgoznak majd. A rövidtávú, városi használatra termett zöld járművekkel a DHL az egyik legzöldebb szolgáltató lesz a piacon.

dhl.jpg

A szimulált munkanapon 120 kilométer alatt 45 kézbesítést és 25 felvételt teljesítettek a Nissan kisteherautói, így bőven alatta maradtak az elméleti 170 km-es hatótávnak. A kutatások szerint az európai kisteherautó üzemeltetők 70 százaléka átlagsan 100 km körüli távot tesz meg autóivel és 35 százalékuk sohasem megy 120 km-nél többet. 


2015. január 26. - Pilótanő az elektromos versenyautóban

A kecskeméti KEMU Kandó szakközépiskolájának Kandó Electric csapata új tagokkal és női sofőrrel utazik Rotterdamba, a nagy múltú Shell-Eco Marathon világversenyre. A világ egyik legizgalmasabb üzemanyag-hatékonysági és mobilitási versenyének célja, hogy a diákokból álló csapatok saját tervezésű és építésű autóikkal egy liter üzemanyaggal vagy egy kilowattórának megfelelő energiával a lehető legnagyobb távot tegyék meg. Hazánkat eddig több főiskolai csapat, köztük a Gamfos, illetve egyedüli középiskolaként a Kandó képviselte.

245111_kando-electric.jpg

Szép eredménnyel zártak. A Kandó Electric csapat történetében eddigi legjobb eredményt érték el, járművük 433,3 kilométert lenne képes megtenni 1kWh energiával, azaz közel 40 forintból.

Bővebben: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/pilotano-az-elektromos-autoban-592216

 

2015. január 26. - Egy hibridnek nem kell feltétlenül unalmasnak is lennie. Megmutatjuk a legvagányabbakat.

BMW i8, Porsche Panamera S E-hybrid, Fiat 500e, és társaik. Itthon nem jár melléjük támogatás, de külföldön igen. 

i8.jpg
 

Bővebben: http://levegotisztasag.blog.hu/2015/01/26/2015_legvaganyabb_elektromos_autoi

 

2015. január 26. - A Tesla Model S P85D hihetetlen gyorsulási élményt nyújt, amit az utasok arcáról is tökéletesen le lehet olvasni.

Nagyjából 700 lóerőnyi elektromos teljesítmény katapultálja a Tesla Model S P85D névre hallgató szörnyetegét. Pár szerencsést megautóztattak vele, az ő arcuk sokmindent elárul arról, mennyivel, más, váratlanabb élmény elektromos autóval száguldani.

Bővebben: http://www.f1-live.hu/auto/igy-gyorsul-a-vilag-legjobb-elektromos-autoja-figyeld-az-arcokat-az-anyosulesen/


2015. január 26. - Feltámadt a 60 éves elektromos Audi

Jövőre lesz 60 éve, hogy az ingolstadti Auto Union gyárban megkezdték a DKW Schnellaster névre keresztelt kisteherautó gyártását. Alapból kétütemű benzines erőforrással szerelték, de akár 7 lóerős villanymotorral is lehetett rendelni. Sajnos nem volt túlságosan népszerű a modell, hét év alatt durván 100 darab gurult le a gyártósorról. 

Főleg áramszolgáltató cégek vásárolták, de a megrendelések nagy része a Keleti-Fríz-szigetekről érkezett, ahol be voltak tiltva a belsőégésű motorral hajtott járművek.

audi.jpg

Sajnos a só és az idő vasfoga nem tett jót az elektromos teherautóknak, összesen két példány élte meg az 59 éves kort, legalábbis ennyiről tudunk. Az egyiket egy rajongó hozta vissza a sírból, egy benzines modellből készítette el az elektromos változatot, a másiknak a felújításával pedig nemrég végzett az Audi-gyár. A feltámasztás több éven keresztül zajlott, a legnehezebb feladat a karosszéria helyreállítása volt.

Bővebben: http://www.vezess.hu/haszonjarmu/feltamadt-60-eves-elektromos/58080/


2015. január 27. - A konnektorból tölthető autók részesedése már egy százalék feletti

Az elektromos autók, valamint a hálózatról tölthető hibrid modellek részesedése folyamatosan növekszik. Az USA-ban 2015 első negyedévében érkezik történelmi mérföldkőhöz a technológia: az eladott autók egy százalékát dughatjuk konnektorba.
Egyik részről az egyszázalékos részarányt tekinthetjük megmosolyogtatóan kevésnek, másrészről viszont érdemes hozzáadni az egyenlethez a konnektoros modellek kínálatának viszonylagos szűkösségét, a technológia egyelőre magas árát, illetve korlátait, valamint a hálózat kiépítettségének viszonylagosságát. Ha pedig így összegezzük a dolgokat, szép eredmény a tavaly csak az USA területén eladott közel 100 ezer példány. Egy olyan országban, ahol az eladások 52 százalékát a hatalmas pickupok teszik ki – tegyük hozzá.

taxi_6.jpg

Miközben Amerikában csökkenőben az elektromos modellek térnyerésének irama (28 százalékos a fejlődés jelenleg), addig Európában egyre népszerűbb a technológia: évről évre közel 100 százalékos a fejlődés. Persze a piac még csak most próbálgatja a szárnyait, és ebbe belejátszanak a különböző kormányzati támogatások is. Mindenesetre nem rossz eredmény, hogy 2014 októberéig az évben már közel 75 ezer konnektorra akasztható négykerekű fogyott.

Bővebben: http://mno.hu/autopult/a-konnektoros-autok-reszesedese-mar-tul-az-1-on-1269707