Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elektromos járműipar, hírösszefoglaló - 2014. 24. hét (06.09.-06.-15.)

2014.06.15

2014. június 09. - Lemond szabadalmai egy részéről a Tesla

Az elektromos autókat gyártó cég vezetője, Elon Musk arról beszélt, hogy megnyitnák az elektromos kocsik szupergyors töltéséhez használt technológiát a versenytársaik előtt, ha azok teljesítenek két feltételt. Az egyik, hogy nem kérhetnek pénzt a kocsik töltéséért, az autó eladási árába kell belerakni a később felhasznált elektromosság költségét. A másik, hogy be kell szállniuk a kicsik mellé épített töltőhálózat üzemeltetésének költségeibe.

További részletek itt: http://444.hu/2014/06/09/a-tesla-lemondana-szabadalmi-egy-reszerol/

2014. június 12. Elektromos KIA Soul

Bemutatkozott a Kia Soul elektromos változata. 

Bizony, 2014 nyarára a Hyundai-Kia csoport nemcsak a földkerekség ötödik legnagyobb autógyártójává nőtte ki magát, de hetek kérdése, hogy a boltokban legyen az első villanyautója is, ott loholva a Mitsubishi (egyúttal a PSA), a Nissan, a Renault, a Tesla, az Opel, a Mercedes, a BMW és a Volkswagen nyomában. Vegyük úgy, ezzel még belefért az első körbe.

 

villanysoul.jpg

kép: totalcar.hu

A Soul EV első pár példánya tehát őszre már végleges rendszámmal, igazi tulajdonossal a volánja mögött rója majd az európai utakat, mi pedig az előszéria kvázi véglegesnek tekinthető példányait vezettük Év Autója zsűritagokként. Teszem hozzá – ilyen végleges Soul EV-ből egyelőre összesen négy példány létezik, tehát harmatfriss volt minden benyomásunk.


Link: http://totalcar.hu/tesztek/2014/06/12/kia_soul_ev_2014./

 2014. június 12. - Autószalon zajvédő falként

Dortmundban 16,5 millió euróból épül új Audi szalon. Amellett, hogy a 2015 decemberében megnyíló, 7900 négyzetméter beépített területtel rendelkező épületkoplexum 120 embernek nyújt majd megélhetést, valószínűleg a helyiek is kedvelni fogják. Ugyanis a 182 méter hosszúságú épület a B1-es autópálya szomszédságában épül, és így zajvédő falként is funkcionál majd, javítva a közelben lakók életminőségén. 

Link: http://www.automobilwoche.de/article/20140612/NACHRICHTEN/140619981/1279/autohaus-neubau-hulpert-investiert-massiv-fur-audi#.U6KQWfl_vTp

2014. június 13. - Olcsó energiával az európai gazdaság versenyképességéért

A Déli Áramlat EU konform jogi kereteinek megteremtését célzó tárgyalások folytatását kérte az Európai Bizottságtól Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Energia Tanács ülésén 2014. június 13-án, Luxembourgban. A tanácskozás résztvevői a közös energiapiaccal, az energiabiztonsággal és a 2030-as éghajlat- és energiapolitikai kerettel is foglalkoztak.

Az Európai Energiabiztonsági Stratégia vitájában Fónagy János elmondta: az energiabiztonság az összes napirenden lévő kérdés közül a legsürgősebben megoldandó feladat. A közép- és kelet-európai országok, mint a lehetséges energiaellátási válsággal legfőképpen érintettek, mindent megtettek az alternatív energiaforrások feltárása és a gázellátás diverzifikálása érdekében. 

Az államtitkár kijelentette: az Unió energiabiztonsági politikájának a lehető legalacsonyabb energiaár biztosításával kell hozzájárulnia az európai gazdaság versenyképességének javításához és az energiafüggőség csökkentéséhez. Az utóbbi cél eléréséhez szükséges intézkedések között említette a külső energiaforrások és útvonalak diverzifikációját, a hiányzó infrastruktúra összeköttetések létrehozását és a belső energiaforrások minél nagyobb mértékű hasznosítását. Az uniós energiapolitikának elő kell segítenie a széndioxid-kibocsátás globális csökkentését is.

A nemzetközi energetikai kapcsolatokról szóló vitában Fónagy János leszögezte: az Európai Unió stratégiai érdeke, hogy stabil és hosszú távú partnerséget alakítson ki a kulcsfontosságú meglévő és lehetséges új energiabeszállítóival. A tagállamokat érintő energiaellátási válsághelyzetek elhárítása érdekében alapvető jelentőségű és támogatandó a nyitás az Európai Unión kívüli országok irányába. 

További részletek a kormany.hu oldalon.

 

2014. június 13. - Műszaki innovációs díjat nyert a FuelSense®

Az üzemanyag-takarékos műszaki megoldások 2014-ben elnyerték az “Műszaki Innovációért”-díjat. Az elismerést azért a termékért ítélték oda, amely leginkább támogatja a hatékonyságot és fenntarthatóságot

MADRID - A Logística Profesional című spanyol műszaki magazin 2014. április 24-én szervezett Hatékonyság, Logisztika és Fenntarthatóság Konferenciájának részeként került sor a 2. Logisztikai Hatékonyság és Társadalmi Felelősségvállalás díjkiosztójára, ahol az Allison Transmission elnyerte a 2014. évi Díjat a Műszaki Innovációért.

dolog.jpg

Az Allison a díjat a FuelSense®-ért kapta, amely egy olyan modern, üzemanyag-hatékonyságot nyújtó elemekből álló csomag, mely a fejlett, 5. Generációs intelligens vezérlést és az automata sebességváltó felépítését összehangolva úgy maximalizálja azok előnyeit, hogy akár 20%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető. A FuelSense elemei automatikusan igazodnak a váltási módozatokhoz és a nyomatékhoz, s a leghatékonyabb váltóműködést érik el az adott terhelés, a terepviszonyok és az alkalmazási terület figyelembe vételével anélkül, hogy a flottáknak kompromisszumot kellene kötniük olyan, az Allisontól már jól megszokott tulajdonságok terén, mint a kiemelkedő teljesítmény, könnyű működtetés, megbízhatóság és az alacsonyabb karbantartási költségek.

 

2014. június 14. 300-zal megy az Elektromos Nissan

 
Az időmérőn Satoshi Motoyama 300 km/h-s sebességet ért el a Mulsanne-egyenesben úgy, hogy a ZEOD 1,5 literes háromhengeres turbómotorja ki volt kapcsolva, így az autó hajtásáról csak a két, egyenként 148 lóerős elektromos motor gondoskodott.

nissanlemans.jpg

Ez volt a legnagyobb sebesség, amit pusztán elektromos hajtással autó valaha is elért Le Mans-ban.