Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szabálytalanul kerülik a vasúti átkelőnél várakozó autósort

2015.04.13

1. Mi a probléma?

Az Üllői út legvégén, a Ferihegyi repülőtérre vezető út felé a vasúti átjáróban, ha piros a jelzés, a repülőtér irányába tartó autók hosszú sorban feltorlódnak. Az átjárótól nem messze található kereszteződésben, amely Vecsés felé vezet, helyes módon megszakad az autósor, hogy aki Vecsés felől érkezik, balra kanyarodva el tudjon menni az Üllői úton Budapest felé. Igen ám, de aki Budapest felől erre a vecsési útra igyekszik, jó ötletnek gondolja, hogy a kocsisor hosszától függetlenül kikerüli azt, hogy a kereszteződésben elkanyarodhasson jobbra. (A mellékelt képen éppen egy teherautó próbálkozik a mutatvánnyal!) A sort kerülők ilyenkor gyakran szembetalálkoznak a Vecsés felől érkezőkkel, vagy ha azóta felnyílt a sorompó, akkor a szemből jövőkkel, mi több, lekényszerítik őket a padkára, amely emiatt már alaposan kimélyült, és nem ritkán csupa sár is. Még rosszabb, ha a kereszteződésben találkoznak szembe az autók, hiszen ott a kocsisortól nem látják egymást, ami egyenesen balesetveszélyes. Szintén veszélyes, hogy a sort kerülők nagy sebességgel teszik ezt, valószínűleg azért, hogy kevesebb időt töltsenek a szemközti sávban.

2. Hol van a gond?

3. Mi a javaslat a megoldásra?

A Budapestről kifelé vezető út jobb oldalán ugyan lenne hely egy kanyarodósáv kialakítására, de a kocsisor rövid idő alatt hosszabbra torlódik fel, mint amilyen hosszú egy ilyen kanyarodósáv lehetne, ami megint a kikerüléses manőverekhez vezetne. A legbiztosabb megoldás nyilván az lenne, ha már jóval a kereszteződés előtt két sáv vezetne kifelé, a bal oldaliban nyugodtan feltorlódhatna a vasúti átjáró miatt a sor, miközben jobb oldalt nyugodtan lehetne haladni Vecsés felé. Az olcsóbb megoldás pedig a záróvonal felfestése, ami azonban vélhetően nem akadályozná meg a sort kerülőket, de ha nincs torlódás, megnehezítene egy előzést vagy kikerülést.

Még egy apró megjegyzés a környékről: az Üllői úton kifelé haladva, a Volkswagen kereskedés mellett található a Budapest végét jelző tábla. Mivel más tábla nem jelzi, ezért innentől egészen a vasúti átkelőig, illetve a kereszteződésen túl Vecsés felé a Vecsés kezdetét jelző tábláig 90 km/óra lenne a megengedett sebesség? Ezt sem az útburkolat állapota, sem a forgalma, sem a környezete (telephelyek kapuival tele) nem tenné lehetővé. Érdemes lehet itt is 50 km/órás sebességkorlátozás kitáblázása, mind a két irányban.

4. Fotók

ulloi-vasuti-atkelo-580.jpg

5. Bejelentő

Autó és Stílus

6. Lépések

2015. március 26-án megkérdeztük a Magyar Közutat, hogy a városhatárokon kívül lévő kérdéses útszakasz az ő kezelésükben áll-e.

2015. március 27-én megérkezett a Magyar Közút válasza: az út az ő kezelésükben van. Ekkor felvetettük a fenti problémát.

2015. április 13-án megérkezett a Magyar Közút válasza:

A kérdéses útszakaszon a vasúti átjáró miatt feltorlódott járműsor kikerülésével, előzésével kapcsolatban, a KRESZ 34. és 35.§-a paragrafusa rendelkezik. Ezek alapján a járműsor megkerülése szabálytalan, társaságunk véleménye szerint az illetékes rendőrkapitányság helyszíni ellenőrzéseivel lehetne megakadályozni a szabálytalan közlekedésből adódó balesetveszélyes helyzetek kialakulását.

A vasúti átjáró előtt Budapest központja felől, megközelítőleg a Hertz utcától az útszakasz vagyonkezelője – ingatlan nyilvántartási bejegyzés alapján – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, azonban kezelői feladatokat a valóságban a BKK Zrt. látja el. Mindezek miatt az üzemeltetési és kezelői feladatokat is ők végzik. Az ingatlan nyilvántartás, és kezelői lehatárolás rendezése folyamatban van.

Megkérdezzük a rendőrséget is.

2015. április 28-án megérkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság rövid válasza:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Budapest XVIII., Üllői út cikkben megjelölt szakaszán helyszínbejárást hajtottak végre, majd felvették a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központ illetékes szakemberével. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az indokolt forgalomtechnikai változtatások bevezetése érdekében a szükséges intézkedéseket megtette.

Ezzel nem vagyunk sokkal előrébb, hiszen látszólag mindenki mindent megtett, még sincs érdemi változás az ügyben. Valószínűleg futunk még egy kört.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.