Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zűrzavar egy vasúti átjáróban Adácsnál

2015.05.18

1. Mi a probléma?

Idézzük a bejelentés szövegét:

"minden hétvégén Jászberénybe járok a főiskolára. Jelenleg a felújítások miatt a legrövidebb út Adács felé van.
Rendszerint a párommal megyek és nem igazán értjük miért, de az Adácsról kifelé hajtókat a fő útvonalon egy stop tábla állítja meg. A kérdés: ha nekünk stop tábla van, a szemből érkezőknek miért nincs?
Értjük a logikát, hiszen ha a vasúti átjárónál hosszú teherautó érkezik, akkor kiküszöbölik, hogy fenn ragadjon. De a befelé haladóknak akkor sem értjük, miért nem kell megállni, tőlük ugyanúgy bent ragad a síneken bárki.
Képeket csatolok, remélem kiderül a stop tábla rejtélye."

2. Hol van a gond?

Adács, 3292
47.693182, 19.964816

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Elsőbbségadás kötelező tábla kihelyezése mindkét irányból a vasúti átjáróból érkező forgalom megállás nélküli áthaladásának biztosítására, megfelelő felfestésekkel.

4. Fotó, videó

egggy.jpg

 

 

ketttto.jpg

5. Bejelentő

Anonymus

6. Lépések

2015. május 12.: jeleztük a problémát a Magyar Közútnak

2015. május 13.: kedves válasz a Közúttól, melyet elolvasva elsőre én éreztem magam hülyének, de mikor alaposabban megnéztem, mi is a helyzet...

Ügyfélszolgálatunkra érkezett levelét köszönettel fogadtuk.

A vonatkozó útügyi jogi szabályozás alapján a közlekedési hatóság engedélye szükséges a vasúti átjáró forgalmi rendjének és biztonsági előírásainak meghatározásához.

A társaságunk kezelésében lévő 32103-as jelű Adács bekötőút térségében meglévő szintbeli közút-vasúti átjáró burkolat korszerűsítése során nem épült szélesítés és külön menekítősáv, így a vasútvonalat keresztező önkormányzati utat egyirányúsítani kellett (és ezzel együtt az országos közútra jobbra-, illetve balra bekanyarodni tilos tilalmi jelzés került), továbbá a vasúti átjáró biztonsága érdekében az Adács településközpont felőli forgalmi irányból a megkeresésében említett elsőbbségi szabályozás lett előírva.

A fentiek alapján és a csatlakozó önkormányzati útág, azaz a vasúti átjáró felől kötelező haladási irány jobbra utasítást adó közúti jelzés miatt a csatlakozás térségében nincs keresztező mozgás, így Vámosgyörk település felőli forgalmi irányból nem volt indokolt további elsőbbségi szabályozás bevezetése.

Megkeresését köszönjük!

 

2015. május 13.: megnéztem még egyszer, mi  is a helyzet, és rájöttem, hol a bibi a Közút válaszában:

Köszönöm a választ; a google street view képein itt nem látok kötelező haladási irány táblát, látok viszont egy, a sínek felől érkezve pont balra forduló kerékpárost, akinek pont elsőbbséget kellene adnia a jobbról érkező járművek számára:

https://www.google.hu/maps/@47.693317,19.965163,3a,75y,264.99h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s1vEQwPqRZDyh0FLbFBkVRg!2e0!6m1!1e1

Hol a hiba – régi a google kép, vagy netán nagyon-nagyon messze, a vasúti átjáró előtt van a kötelező haladási irány tábla?

2015. május 14.: újabb válasz, és már éreztem, hogy győztünk:

Tisztelt Rácz Tamás!
Vélhetően hiányzik az önkormányzati útágról az előírt utasítást adó tábla.

Üdvözlettel

2015. május 14.: az én válaszom:

És ennek az akut balesetveszélynek az elhárításáról intézkedik a Közút, most, hogy jeleztem a problémát?


És 2015. május 15.: kapitulált a Közút:

Tisztelt Rácz Tamás!

A tábla hiányzik, jelezzük az önkormányzat felé a pótlását.

Üdvözlettel

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.