Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Két lámpát sem sikerült összehangolni?

2013.10.31

1, Mi a probléma?

Hajdú-Bihar megyében Debrecen-Józsa településen van probléma a közlekedési lámpával. Nevezetesen az, hogy mindössze kettő darab lámpás kereszteződés található a településen, de ezeket sem sikerült egymáshoz hangolni, nem engedik a folyamats közlekedést - írja bejelentőnk.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

 

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Meg kellene vizsgálni, az átkelő forgalom rugalmasabb áthaladása érdekében megoldható-e, hogy egymáshoz hangolják a két lámpát.

4, Fotó/Videó

debrjozsa560.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5, Bejelentő

Dr. Ungvári Gábor

6, lépések

2013. október 24-én jeleztük a problémát a Magyar Közút Zrt.-nek, valamint az önkormányzatnak.

2013. október 25-én érkezett a válasz az útkezelőtől:

"A Debrecen-Józsa településen keresztül haladó 35-ös főút két jelzőlámpás forgalomirányítású csomópontja szinkronizáltan működik. Mindkét jelzőlámpás csomópontban járműérzékelős detektorok figyelik az oldal irányból közlekedők forgalmát, valamint a gyalogosok nyomógombos bejelentkezését, így a forgalomi igények függvényében kerül kiadásra szabad jelzés. Azonban a két csomópont eltérő geometriai kialakítása, valamint a csatlakozó utak száma és az eltérő forgalmi nagyságuk miatt a csomópontok jelzőlámpás programja nem teljesen azonos.

A 35-ös főúton, a Debrecen felől érkezőket a Józsa-Park csomópontban lévő jelzőlámpa – keresztirányú forgalom esetén – megállítja és addig nem engedi tovább, amíg a Bocskai-Szentgyörgyfalvi utcák csomópontjában a 35-ös főút forgalma nem kap zöld jelzést, ezzel biztosítva, hogy a főúton elinduló járművek – megengedett sebességgel haladva – megállás nélkül át tudjanak menni a következő lámpás csomóponton is. Ugyan ez a logika érvényes Hajdúböszörmény felől érkezőkre is, így a főirányon, a 35-ös főúton közlekedők zökkenőmentesen el tudják hagyni mindkét csomópontot.

A szinkronizálás látszólagos hiányát az okozhatja, hogy amikor az oldal irányból a főútra felhajtók az egyik jelzőlámpánál szabad jelzést kapnak a másik jelzőlámpa a főút irányában még tilos jelzést mutat, így nem tudnak tovább közlekedni. Ez az állapot tervezett, hiszen ilyenkor a másik lámpánál, az oldal irányban várakozók is szabad jelzést kapnak.
 
Társaságunk távfelügyeleten és a kollégák helyszíni ellenőrzésén keresztül folyamatosan figyeli a jelzőlámpás csomópontok forgalmát, így szükség esetén a forgalmi igények, valamint a lehetőségeket figyelembe vételével módosítjuk a jelzőlámpák programozását."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.