Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szembe menne a biciklis a forgalommal

2012.06.05

1. Mi a probléma?

A bejelentés szövege:

"A Budapest XV. kerben található rövidke Opál u. egyirányúsítva van, gondolom azért, hogy az M3-ról a Széchenyi útra lejövő gépjármű forgalom alkalmasint ne az így elzárt kertvárosi környéken keresztül akarja lerövidíteni az útját (2 keresztutcával beljebb játszótér és általános iskola van, egyébként jellemző, hogy azon a részen majdnem minden sarkon fekvőrendőr van). Ez eddig érthető, az viszont már kevésbé, hogy ha kerékpárosként érkezem a MÁV-telep tájékáról (pl. a Bajor, Vasutastelep ill. az Ozmán utcáról jobbra kikanyarodva és a felüljáró alatt visszafordulva) akkor miért kéne az autóforgalommal jóval terheltebb Kolozsvár utca felé kerülnöm. Az a gyanúm, hogy az egyirányúsításnak eredetileg nem ez volt a szándéka (csak akkor még nem létezett olyan egyirányú, amibe szemből beengedik a kerékpárt)."

2. Hol van a gond?

1155 Budapest, Opál utca

avagy


Nagyobb térképre váltás

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Ismét a bejelentést idézzük:

"Az Opál utca tökéletesen alkalmas kerékpárral szemből behajtásra, mivel:

- Elég gyér forgalom van rajta (rendszeresen járok arra, csúcsidőben is, 8-10 esetből egyszer, ha találkozok gépjárművel).

- Széles, jól belátható úttest, még a szórványosan parkoló járművekkel együtt is.

- Az Opál és a Széchényi találkozásánál, ha a kerékpáros az M3 irányából jön (azaz a felüljáró alatt visszakanyarodott a Széchényi útra), akkor kisíven kanyarodhat be az Opálba, azaz elvileg nem akadályoz / keresztez más közlekedőt. Az Opál utcából kihajtókat ebből az irányból amúgy is védi a stoptábla, elkerülendő, hogy az M3-asról jó 80-as tempóban lekanyarodott gépjármű minden átmenet nélkül jelenjen meg a látótérben.

- Az utca másik végén, az Opál-Vág kereszteződésben jellemzően kevés a forgalom, itt sem okozna nagy zavart egy-egy szembők érkező kerékpáros.

Ez alapján lenne értelme a 2009-es KRESZ módosításban bevezetett "kivéve kerékpárral" kiegészítő tábláknak, azaz az utca kétirányú megnyitásának a kerékpárforgalom részére."

4. Fotók.

opalutca2.jpg

 

opalutca.jpg

 


5. Bejelentő.

Csipak Attila

 

6. Lépések

Júnus 5.: megküldtük a bejelentést a XV. kerületi önkormányzatnak.

Június 8.: az önkormi szerint a BKK az illetékes, aki a következő választ adta:

 Október 7.: a bejelentő képeket küldött, mely szerint kérése megvalósult:

 

biciszembe1.jpg

bicoszembe2.jpg

Tisztelt Rácz Tamás Úr!

 

Bejelentésének hatására a forgalmi rend módosításáról intézkedtünk.

A megvalósulásig szíves türelmét kérjük.

Kérjük tájékoztatásunk megértő elfogadását.

Örültünk, és határidőt kértünk a táblázásra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.