Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Soroksár-Vágóhíd sarok, Budapest

2012.02.16

1, Mi a probléma?

A Vágóhíd utcán a Soroksári úti kereszteződéshez érve a száz éve változatlan, nem osztott pályás, de kb másfél-két sáv széles úton érkezve a lámpánál három sáv van. két balra Soroksárira kanyarodó és egy szimultánban egyenesen valamint jobbra kanyarodó. Az egyenesen és jobbra kanyarodó nehezítve egy zebrával, mivel a gyalogosoknak is pont akkor zöld, mint a kanyarodóknak. Folyománya: A jobb szélső sávban szinte mindig kígyózik a sor, 3-4 autónál több nem jut át a zöldön, ráadásul az is vár, aki csak egyenesen átmenne. Már aki, hiszen  a sok leleményes a középső balra kanyarodóból megy egyenesen át, több esetben egyszerre érkezve a villamos sínekhez a szabályosan haladóval. hozzáteszem a jobbra kikanyarodóknál keményen bejátszik az emberi hülyeség és a nemtörődömség is: kigurul jobbra, de a zebráig nem megy el, jó ráhagyással hagy vagy két métert, ráadásul a Soroksárin két sávban egymás mellé is fel lehetne állni a zebra vonalához, de ez valahogy nem megy az embereknek (rendben, kanyarodás íve kresz szerint kötött etc, de azért ha kanyarodóból tudnak egyenesen menni...), így a sor végének esélytelen megmozdulnia a zöld alatt. A megnövekedett forgalmat pedig egyáltalán nem vették még észre a lámpa üzemeltetői és a közútkezelő. Szemben a Soroksári szervízútján a Lechner Ödön fasoron számos iroda épült, így gyakorlatilag többen kanyarodnak jobbra és mennek át szembe a kereszteződésen, mint ahányan balra kanyarodnak.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

Bp. IX. kerület, Budapest/Vágóhíd utca kereszteződés,47.470966,19.0737

 3, Mi a javaslat a megoldásra?

A jobb szélső sáv legyen csak a jobbra kanyarodóké. A középső lehetne balra kanyarodó és egyenesen haladó együtt, mivel itt jóval gördülékenyebb a forgalom. A bal szélső pedig csak balra kanyarodó. Az elképzelést mi sem bizonyítja jobban, hogy felújításkor is a jelenlegi állapothoz képest rosszul (tehát a megoldási javaslatom alapján festették fel), aztán ment a vakaródzás. A felújításnál persze más hibát is vétettek, kicsit tovább húzták a felező vonalat (záróvonal), így jelenleg a lámpás felfestés előtti balra kanyarodó lehetőséget is kétessé tették, bár tábla nem tiltja.

4, Fotó
 
vagohid_soroksari01.jpg

vagohid_soroksari02.jpg

 
5, Bejelentő:
 
Kuczora Zoltán

6, lépések

Február 16.: Jeleztük a problémát a IX. kerületi önkormányzatnak

Február 27.: ígéret válaszra a Ferencvárostól

Március 5.: válasz:

 

sslev.jpg

Április 3: válasz a BKK-tól:

 

"A IX. ker. Soroksári út - Vágóhíd utca csomópont vizsgálata alapján egyetértünk azzal, hogy célszerűbb az egyenesen haladók számára a középső sávot kijelölni és tiszta jobbos szélső sávot kialakítani. A módosításról intézkedtünk, a megvalósulásig szíves türelmét kérjük."

Válaszoltunk, örültünk, határidőt kértünk a "megvalósulásra".

Április 11-én kaptunk határidőt:

"A IX. Soroksári út – Vágóhíd utca csomópontra vonatkozóan intézkedésünk (járműosztályozó átalakítása)ez év első felének vége felé várható."

 Tehát július elsején újra érdeklődünk.

Június 18.: meg se kellett várnunk, Lőrincz Karcsi tagunk fotói szerint a helyzet megoldódott:

soroksar_01.jpg

soroksar_02.jpg

soroksar_03.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A kereszteződés jó lett, de...

(István, 2012.05.23 14:53)

Kedves BKK,

Meg szeretném köszönni a gyors reagálást, a kereszteződés most sokkal jobban használható, igazodik az irodaházak miatti megnövekedett kereszt forgalomhoz.

Egy dolog maradt csak el: lehet hogy én láttam rosszul, de nincs kinn a kereszteződésnél tábla, ami mutatná az új sáv felosztást. Az évek óta rutinból közlekedők így most is a jobb sávot használják az áthajtásra, mivel az útra festett nyilak nem látszanak, főleg ha autók is állnak már rajta.

A megoldás egy kék, a sávok használatát mutató KRESZ tábla kihelyezése lehetne, vagy valami figyelmeztető jelzés. Sajnos én is rutinból közlekedve a múlt héten majdnem összetörtem egy az új szabályok szerint közlekedőt, pedig igazán nem állt szándékomban és betartom a szabályokat, HA látom azokat.

Még egyszer kihangsúlyoznám, az átalakítás nagyon jól sikerült. De egy tábla nem ártana mellé.

Tisztelettel,
Dudás István

Megoldódott, kész az új forgalmi rend

(Kuczora Zoltán, 2012.05.16 09:20)

Sziasztok EKKE,
Két lépcsőben ugyan, de megoldódott az ügy, készen van az új forgalmi rend, most már csak a rutinból autózok 'átszoktatása' van hátra, ezt itt bent a cégnél is kezdeményeztem, nagyon köszönjük a segítségeteket!!!!

Remek-remek

(Kuczora Zoltán, 2012.04.12 15:47)

Csodás hír kedves ÉKKE, s köszönöm az intézkedést. Egyébként egyre durvább a helyzet a sok irodaház és a Hungárián lévő tumultust elkerülők okán (ki így kerülné ki a dugó egy részét a lágymányosi híd felé, ki pedig innen kanyarodna jobbra a Soroksárira)