Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nyugdíjasok és betegek nem parkolhatnak - reagált az alpolgármester

2014.01.15

1, Mi a probléma?

Az alábbiakban szó szerint közöljük olvasónk levelét:

„Budapest XIII. kerület Visegrádi u. 49. szám előtt van kihelyezve egy Várakozni tilos jelzőtábla „kivéve Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság” felirattal. A tába a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság előtt található, amúgy lakó övezetben, lévén, hogy az intézet maga is olyan helyen található, ahol zömében lakások vannak. Az igazgatóság utáni sarkon egy orvosi rendelőintézet található.

A történet 2013. november 9-én reggel 8 óra magasságában indult. Előző este 10 óra után hazaérve, miután a környéken több kört téve sem volt szabad parkolóhely, sajnos figyelmetlenül parkoltunk le a Nyugdíjbiztosító előtt, a tábla után. Bár nem mentség, a történethez hozzá tartozik, hogy miután valamely hivatali intézmény részére fenntartott utcai parkolóhelyek esetén tapasztalatunk alapján az az általános, hogy a parkolási tilalom a normál munkaidőhöz igazodik, hiszen mondjuk ezt még akár ésszerűnek is nevezhetnék, ezért nem vizsgáltuk meg tüzetesen a kivételt engedő kis táblát a sötétben. Arra gondoltunk, hogy miután másnap munkaszüneti nap, így nem lehet probléma, hogy oda parkolunk le. Sajnos azonban a figyelmetlenségünknek meg lett a „gyümölcse”, legalábbis a Közterület felügyelet számára, hiszen másnap reggel fél kilenc után egy kicsivel, amikor is éppen az autóhoz tartottunk, hogy útnak induljunk hétvégi programunkra, meglepetten láttuk, hogy éppen a mi autónkat fotózzák. Az ezek szerint mindig éber közterület-felügyelet két dolgozója, miután kérdeztük, hogy mi a probléma, rámutattak a táblára és a következőket közölték:
„A Nyugdíjbiztosítóból szóltak oda nekik telefonon, hogy szabálytalanul parkolunk, és mivel kell nekik a hely, kérték, hogy a helyszínre jöjjünk.”

Ekkor természetesen az intézmény vélhetően portás beosztású munkatársa már kintről figyelte az eseményeket. A válaszon kissé elcsodálkoztunk már csak azért is, mert az igazgatóságnak két szinten is parkolók állnak rendelkezésére, ahol láthatóan jó sok hely volt az esetleges lelkes dolgozók részére, akik még munkaszüneti napon is mindenképpen a nyugdíjak körüli ügyeket szeretnék köztisztviselőként intézni. Ezt természetesen nem hagytuk szó nélkül, és jeleztük, hogy ez igen furcsa, ugyanis igen sok szabad parkolóhely van az egyébként lezárt parkolójukban. De hát mit is tehettünk volna a bosszankodáson kívül, hiszen a tábla tényleg ott volt és ott van jelenleg is, ahogyan azt a csatolt képeken is láthatják.

A kérdés most már csak a következő:

      1.    Ha az Igazgatóságnak egyébként is saját parkolója van, akkor miért szükséges, hogy még az utcán is fenntartsanak a maguk részére parkolási helyet, ráadásul hétvégén is?
       2.    Azt ugye nem mondhatjuk, hogy az utcán fenntartott hely esetleg az idős, nyugdíj ügyben eljáró polgárok érdekeit szolgálná, hiszen a tilalom rájuk is vonatkozik. Így tehát pontosan kinek az érdekeit szolgálja a kihelyezett tábla?
       3.    Miután az Igazgatóság közvetlen közelében egy orvosi rendelőintézet található, miért került mégis egy ilyen értelmetlen Várakozni tilos tábla kihelyezésre, megakadályozva ezzel a rendelőintézetbe érkezők várakozását is?"

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)

 

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Nem tudjuk, hogy jogszerű-e a tábla kihelyezése, de ha az, akkor is megkérjük a BKK-t, valamint a kerületi önkormányzatot, hogy akár az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság bevonásával vizsgálják meg az itteni parkolóhelyek Igazgatóság részére történt lefoglalásának indokoltságát.

Éppen azért, amit az olvasónk is ír:
1, az Igazgatóságnak van saját, méretes parkolója ezen felül, ennél sokkal több hellyel
2, az esetleges felszabadított helyek nagy segítséget jelenthetnének az Igazgatóságra érkezőknek
3, talán még ennél is nagyobb segítség lehet a rendelőintézetbe érkező betegeknek
(akár az ő részükre kellene fenntartani - ez is egy megoldás lehet)

4, Fotó/Videó

nyugbizt-visegradi-560-3.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nyugbizt-visegradi-560-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

nyugbizt-visegradi-560-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nyugbizt-visegradi-560-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5, Bejelentő

ÉKKE

6, lépések

2013. december 9-én felvettük a kapcsolatot a BKK-val, és a kerületi önkormányzattal.

2014. január 14-én reagált a XIII. kerület alpolgármestere:

Dr. Tóth Józsefhez is címzett levelére - polgármester úr megbízásából - az alábbiakat válaszolom.

A kizárólagos használatú várakozóhelyek létesítésére szóló hozzájárulást, külön jogszabályban /20/1984. (XII. 21.)/ meghatározott feltételek alapján az út forgalomtechnikai kezelője (BKK ZRT.) adta ki. A tábla hatálya alatt kizárólag az intézmény autói várakozhatnak.                        
 
Véleményünk szerint a környék szabad parkoló kapacitását a korlátozás számottevően nem csökkenti. Levele alapján kezdeményezem egy kiegészítő tábla kihelyezését, amely a korlátozás időhatályát a munkanapokra szűkíti.

Kérem válaszom elfogadását.

Tisztelettel,
Borszéki Gyula
alpolgármester

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.