Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nem lehet rendesen látni a lámpákat az Örs vezér téren

2013.08.09

1, Mi a probléma?

A Kerepesi útrol balra, a Nagy Lajos király útja felé kanyarodók bizonyos napszakban a napsütéstől egyszerűen nem látják rendesen a lámpákat. Olvasónk rutinból közlekedik itt, ismeri a lámpa váltásait, de - mint írja - egy újraprogramozás után ő is bajban lenne. Nagy forgalmú kereszteződés, akár balesetveszélyt is okozhat a fotókon látható jelenség.

2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)


Nagyobb térképre váltás

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Javasoljuk árnyékolók elhelyezését.

4, Fotó/Videó

5, Bejelentő

Tornyai Péter.

6, lépések

2013. július 4-én jeleztük a problémát a BKK-nak.

 2013. augusztus 5.: válasz:

Társaságunkhoz 2013. július 4-én érkezett elektronikus levelével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy valóban előfordulhat egyes jelzőlámpás csomópontokban, hogy a jelzőfej mögül szembe sütő nap miatt a jelző észlelhetősége korlátozott. Ez többnyire azonban csak rövid ideig fordul elő, amikor a nap a járművezető nézőpontjából éppen a jelzőfej mögött helyezkedik el. Ez a jelenség nem csak az Ön által említett csomópontban fordul elő, hanem számos, kelet vagy délkelet felé vezető, illetve nyugat vagy délnyugat felé vezető úton, az utak irányától függően más évszakban, a nap más időpontjában.

A jelzőfej kismértékű arrébb helyezése csak azt eredményezné, hogy más időpontban vagy az év más napjain következne be a jelenség. A jelzőfej nagyobb mértékű áthelyezésére pedig nincs lehetőség, hiszen annak sávonkénti irányítás (önálló kanyarodófázisok) esetén a sáv felett van a helye.

A probléma kezelésére a városban néhány helyen felszerelésre került a jelzőfej köré olyan háttérlemez, amely megnöveli a napot takaró felületet. Ez valamelyest enyhíti a láthatósági problémát, de ekkor is előfordulhat, hogy az éppen a lemez mellől sütő nap vakít. A megoldás azonban egyidejűleg más problémát okoz. Az átfeszítésekre helyezett jelzők esetén a megnövelt felület miatt a szél jóval nagyobb kilengéseket okoz. A jelenleg alkalmazott  LED-es kivitelű jelzőfejeknek számos előnyük van, hátrányuk viszont, hogy ha nem a megfelelő szögben állnak, akkor az érzékelt fényerő számottevően csökken. A szél miatti kilengések idején ez fennállna, lényegesen gyakrabban, mint a nap szembe sütése. Mérlegelve a takarólemez előnyeit és hátrányait, nem tervezzük a megoldás alkalmazását.

Amennyiben a járművezető nem látja a jelzést (mely hangsúlyozzuk, hogy csak az év bizonyos időszakában a nap bizonyos időszakában áll fenn), akkor elvárható, hogy fokozott óvatossággal közelítse meg a csomópontot. A jelzőhöz történő közeledés közben minden bizonnyal lesz olyan pont, ahonnan a jelzés felismerhető. Továbbá a tilos jelzés alatt várakozó járművek nem mindegyike látja olyan szögből a lámpát, hogy a naptól ne tudja észlelni.


Segítő szándékú javaslatát köszönjük, egyben tájékoztatásunk megértő elfogadását kérjük.
----------------------------------

A választ nem fogadjuk el, de még tűnődünk a megfelelő lépésen: kezdeményezzünk a BKK szerint veszélyes LED-es lámpák betiltását világszerte, vagy esetleg segítsünk találni egy jobb helyet annak a lámpának mégis.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vas.sandor@gmail.com

(Sanyi, 2013.09.29 17:44)

Ilyen és ehhez hasonló kereszteződés még kb. 1000 van a városban.... nem hinném, hogy anyagi források híján megoldódnának valaha is!