Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lekopott felfestés és belógó buszsáv a Lehel út és Róbert Károly körút kereszteződésénél - felújítják

2016.03.08

A fővárosban a Lehel úton a városközpont felé tartva a Róbert Károly körútnál lekoptak a sávfestések, egy alig látható buszsáv dupla záróvonala akadályozza a balra kanyarodókat.

1. Mi a probléma?

Budapesten a XIII. kerületi Lehel úton a városközpont felé haladva a Róbert Károly körútnál lévő kereszteződésben már alig láthatók a sávok felfestései. Pedig nem a megszokott módon haladnak itt a sávok, hanem a belül haladó villamossínről nyílik egy buszsáv, majd eltűnik, és két sáv lesz belőle a balra a Róbert Károly körútra kanyarodóknak, az eredeti kettő sáv pedig megmarad a Lehel úton egyenesen haladóknak és a körútra, jobbra kanyarodóknak. A buszsáv eredeti funkciója nyilván az lehetett, hogy a villamossínen haladó buszt beengedje az autók közé, a prizmás dupla záróvonal a besorolást segítette volna. A probléma az, hogy így a kereszteződéshez érve egy hosszú szakaszon nem lehet elkezdeni a besorolást a balra kanyarodó két sávba, ha szabályosak szeretnénk lenni, akkor meg kellene várni, amíg megszűnik a dupla záróvonal. Csúcsforgalomban az egyenesen haladó két sáv is eléggé telített, és balra kanyarodni szándékozó autósból is sok van, akik ha szabályosak szeretnének lenni, akkor a Béke térig duzzasztanák fel a Lehel út forgalmát. Sokan persze már most sem veszik figyelembe a dupla záróvonalat, mintha ott sem lenne (és tegyük hozzá, így gördülékeny a forgalom), akárcsak a képen látható autó.

2. Hol van a gond?

Budapesten a XIII. kerületi Lehel úton a városközpont felé haladva a Róbert Károly körútnál lévő kereszteződésben

3. Mi a javaslat a megoldásra?

Ha nincs égető szükség a buszsávra, akkor ne legyen ott, de akárhogy is, a sávokat mindenképpen szükséges felfesteni, mert így csak emlékezetből rendeződnek az autók kettőből négy sávba, ami gyakran vitás helyzetet szül.

4. Fotó

lehel-ut-560.jpg

5. Bejelentő

Autó és Stílus magazin

6. Lépések

2016. január 18-án jeleztük a problémát a BKK-nak.

2016. március 8-án érkezett a BKK válasza:

A Lehel utca – Róbert Károly körút csomópontban a burkolati jelek felújítása valóban esedékes. Burkolati jelet jó minőségben felfesteni csak megfelelő időjárási körülmények és megfelelő hőmérsékleti viszonyok között lehet, így a kivitelezés tavasszal kezdődik és egész évre elosztva folyamatosan történik. A kérdéses helyszínen nemcsak a burkolati jeleket, hanem magát a burkolatot is szükséges felújítani. Jelenlegi terveink szerint 2016 nyarán elkezdődnek a Róbert Károly körút felújítási munkálatai, melyek kezelik az Ön által vázolt problémákat is.

Várjuk!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Egyetértek

(György, 2016.01.20 02:59)

Valóban duzzasztja a forgalmat ez a felesleges dupla záróvonal. Főleg 16-18h között, mivel az autósok jelentős része ilyenkor a Hungáriára kanyarodik. 2 helyzet van: Vagy átmennek rajta szabálytalanul (teszik ezt 90%-ban), vagy pedig aki szabályosan sorol át, arra dudálnak /"anyáznak" a mögötte lévők. Többször láttam már olyat, amikor arra fele jártam ilyenkor, hogy ez kisebb balesetekhez / koccanásokhoz is vezetett. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben a türelmetlen egyenesen haladó akár még az útról is képes lemenni a járdára, hogy métereket tudjon nyerni ilyenkor. A buszosok miatt nem aggódnék, leleményes BKK sofőrök ezt már most is úgy oldják meg, hogy amikor egyenesen még zöld a lámpa, akkor bevágnak az autósok elé a 2 piros lámpa között. Ez sem túl szabályos, de legalább gyakorlatias. :)