Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ilyen autóbusz-megállóhely táblára nem emlékszünk a KRESZ-ből – nincs is ilyen

2014.12.08

1. Mi a probléma?

2014. október 19-én a BKK Facebook-oldalán mutatta meg, hogy új típusú megállóhelyi táblákat helyeztek ki a Ferenciek tere buszmegállóban. A kétség kívül látványos táblákról azt is megjegyezték, hogy KRESZ-táblának minősül, ezért a megállóban, valamint előtte 15 és utána 5 méter távolságon belül autóval, motorral és biciklivel megállni tilos. Az autósok azonban nem biztos, hogy KRESZ-táblaként azonosítják, mivel a KRESZ-ben szereplő autóbusz-megállóhely jelzés, amely a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet szerint szabvány méretet ír elő, csak egészen kis méretben található meg rajta.

2. Hol van a gond?

3. Mi a javaslat a megoldásra?

A megállóhely-tábla akkor is jól nézne ki, ha a busz ikon helyett a szabványnak is megfelelő autóbusz-megállóhely jelzés kapna helyet a legtetején, és alatta sorolnák fel a megállóhely nevét és az itt megálló járatok számát. Mivel még nem terjedt el ez a típusú tábla, érdemes lenne időben javítani.

4. Fotók, videó

ferenciek-megallo-tabla-1.jpg

ferenciek-megallo-tabla-2.jpg

5. Bejelentő

ÉKKE

6. Lépések

2014. október 22-én megkérdeztük a BKK-t, milyen értelemben minősül KRESZ-táblának ez az új tábla, és az ORFK-t is, mit szólnak az új táblához.

2014. október 29-én befutott az ORFK válasza. A lényeg az utolsó két bekezdésben olvasható.

A közúti jelzőtáblák jelzésképét a Közúti Jelzési Egyezmény, valamint az azt kiegészítő európai Megállapodás egységes szerkezetben történő kihirdetéséről szóló 2004. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Egyezmény) szabályozza. Az Egyezmény 3. mellékletének E,15 ábrája határozza meg az autóbusz-megállóhelyet jelző közúti jelzőtábla jelzésképét.  

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdésének d) pontjában meghatározott „autóbusz-megállóhely” jelzőtábla is az Egyezményben szereplő jelzésképet tartalmazza.

A fentieken túl a közúti jelzőtábláknak – illetve elhelyezésüknek – meg kell felelniük bizonyos műszaki-technikai előírásoknak is, amelyeket a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet, illetve a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet tartalmaz.

A megküldött link által elérhető fényképen szereplő autóbusz-megállóhely esetében alkalmazott jelzéskép nem felel meg a KRESZ autóbusz-megállóhelyet jelző közúti jelzőtábla jelzésképének, így az a közúti közlekedésben részt vevők számára nem írhat elő kötelezően követendő magatartást, illetve annak figyelmen kívül hagyása nem alkalmas joghatás kiváltására sem.

A fentieken túl tájékoztatom, hogy a KRESZ 18. § (1) bekezdésének l) pontja szerinti megállóhelyet jelölő útburkolati jel nem határoz meg megállási tilalmat, mivel azt a KRESZ 40. § (5) bekezdésének h) pontja kifejezetten az autóbusz megállóhelyet jelző táblához köti.

2014. december 8-án megérkezett a BKK válasza is, és bár védik az új táblákat, de érzik, hogy nincs vele minden rendben.

A Ferenciek terén kihelyezett új típusú buszmegálló-oszlopokkal kapcsolatban várjuk mindenki véleményét. Az eddig érkezett visszajelzések alapján ügyfeleinknek tetszenek az új arculatú megállók, elsöprő pozitív véleményt kaptunk, és támogatják bevezetésüket. Már a táblák tervezésekor megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, és bemutattuk az új arculatú táblák terveit, valamint jeleztük, hogy a Ferenciek terén szeretnénk kihelyezni és ügyfeleinknek bemutatni az első ilyen típusú megállót. Az NFM egyetért városképi szempontból az ilyen táblák alkalmazásával, és az Andrássy úton található már évek óta egy hagyományőrző tábla, mellyel nincs semmilyen probléma, illetve senki nem kifogásolja. A jogszabályi környezet rendezése mindazonáltal folyamatban van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bp

(Poczkodi Lajos, 2014.11.11 09:50)

én egy nappal előbb, de még nem találtak választ rá...A jogszabály mai napon (2014.X.21.) hatályos állapota

A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli.

--------------------------------------------------------------------------------1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

a közúti közlekedés szabályairólKRESZ 17. § d) „Autóbuszmegállóhely” (107. ábra); „Trolibuszmegállóhely” (108. ábra); illetőleg „Villamosmegállóhely” (109. ábra); a tábla menetrend szerint közlekedő autóbusz-, trolibusz-, illetőleg villamosjárat megállóhelyét jelzi;107. ábra108. ábrahttp://privatbankar.hu/fogyaszto/ilyenek-lesznek-az-uj-buszmegallo-tablak-foto-273937“A BKK figyelmeztet, hogy mivel a megállóoszlop KRESZ-táblának minősül, a megállóban, valamint előtte 15, utána 5 méter távolságon belül autóval, motorral, biciklivel megállni tilos.”Kérem a pontos jogszabályhelyet, ami szerint KRESZ táblának minősül.2014. október 21.