Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hibás lámparend az Info Parknál

2013.06.17

1, Mi a probléma?

Budapesten a XI. kerületi Pázmány Péter sétányon észak felé haladva a Goldmann György térnél a forgalmi lámpánál a két sáv közül a bal oldaliban egyenesen és balra (a Petőfi hídról érkező Irinyi József utcára), a jobb oldaliban egyenesen lehet tovább haladni a Műegyetem rakpart felé. A lámpa "telezöldes", azaz szabad jelzésre a bal oldali sávból balra kanyarodóknak meg kell várni, amíg a szembejövők elhaladnak, a jobb oldali sávból pedig egy következő kereszteződésben lehet jobbra, a budai alsó rakpartra kanyarodni. Ez a két lehetőség okozza a problémát, a rendszeres torlódást. Ha nagy a forgalom, és sokan akarnak balra kanyarodni az Irinyi utca felé, illetve kevesen jutnak le az alsó rakpartra, mert ott is torlódnak az autók, akkor a kereszteződésben álló autók egyszerűen nem haladnak tovább. A balra kanyarodó autó megvárja, amíg az összes szemből jövő elfogy (és addig gyakran pirosra vált a lámpa), a jobb oldali sáv pedig szintén lassan halad, mert a balról, a Petőfi hídról érkezők az ő zöld jelzésük alatt általában teljesen feltöltik a rakpartra kanyarodó sávban azt a helyet, ami egy ottani lámpaváltáskor keletkezik. Az eredmény: a két sáv közül egyikben sem lehet rendesen egyenesen menni, nagy forgalomban az Infopark felől a Műegyetem rakpart felé eljutni sokkal lassabb az indokoltnál.

 2, Hol van a gond? (pontos cím, km-szelvény, netán gps-koordináta)


Nagyobb térképre váltás

3, Mi a javaslat a megoldásra?

Bejelentőnk javaslata: "Autós szemmel két javaslat látszik megoldásnak, egy egyszerűbb és egy bonyolultabb. Az egyszerűbb a forgalmi lámpa működésének átalakítása lenne: az észak felé haladók ne a telezölddel küzdjenek meg, hanem önálló szabad jelzést kapjanak, így a balra kanyarodók gyorsan elfordulnak, és aki egyenesen menne tovább, szintén helyet kap még akkor is, ha a jobb oldali sáv a rakpart miatt torlódik. Így persze minden iránynak hosszabb ideig kellene várakozni a lámpánál, amíg sorra kerül, és ez lehet, hogy torlódást okozna. A bonyolultabb megoldás egy külön forgalmi sáv kialakítása a balra kanyarodni szándékozóknak, amire talán nincs elég hely, legfeljebb az alsó rakpart felőli oldalon parkoló autók helyének feláldozásával."


4, Fotó/Videó

 

goldmann2.jpg

goldmann1.jpg

5, Bejelentő

 

Csordás Gábor, főszerkesztő, Autó és Stílus

6, lépések

2013. június 17.: jeleztük a problémát a BKK-nak

2013. július 4-én ismét megkerestük a BKK, hogy mit tesznek a lámpákkal.

2013. július 17-én levelet kaptunk a BKK-tól.

Íme: "Köszönjük a bejelentést, az említett jelzőlámpa programját és a csomópont forgalmi rendjét felül fogjuk vizsgálni, és amennyiben lehetséges, 2013. augusztus végéig javítunk rajta a torlódások kezelése érdekében. "

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

papir@freemail.hu

(papir, 2013.09.07 08:06)

Eddig volt külön balra kanyarodó sáv, amit megszüntettek, azóta van ez a lehetetlen telizöldes helyzet.